Het blijft een enorme uitdaging om aan de make-up eisen van een bruid te voldoen. In de meer dan 20 jaar dat ik Make-up Artist ben, lijkt het er zelfs op dat ik gespecialiseerd ben geraakt in bruidjes die precies weten wat ze willen en daar ook voor gaan.

Zo had ik een bruid die van haar bruiloft een fotoshoot wilde maken, waarin ze me de hele dag had geboekt om haar die dag zes looks te geven. Het begon allemaal heel naturel en het eindigde in over de top smokey cat eyes. Ook kiezen steeds meer bruiden voor een glamour bruiloft met alles erop en eraan, inclusief de trend om de visagist terug te laten komen voor de avondmake-up. Voor ’s avonds mag de make-up verzwaard worden, inclusief eyeliner en glitters, en natuurlijk de trend van nu: shapen en highlighten.

Wat ik vooral mee wil geven in bruidsmake-up is dat je zo dicht mogelijk bij de natuurlijke schoonheid van de bruid moet blijven. Maak niet de fout om haar een look te geven die ze nog nooit eerder heeft gehad, hoe mooi je die ook kunt maken. Je hebt namelijk niet alleen met de bruid te maken, maar ook met de bruidegom. En, neem van mij aan dat die laatste ook een menig heeft over hoe hij die dag zijn aanstaande vrouw wil zien! Niet te zwaar in de make-up, niet te zichtbaar en houd de huid stralend en naturel. Ga relaxt om met kleurgebruik. Denk aan verschillende bruintinten voor de ogen en mooie highlights in champagne- en ivoortinten. Gebruik een warme blush en een lichte tint lipstick of gloss op de lippen.

Tegenwoordig wordt er ook veel getrouwd in besloten kring in het buitenland. Het is natuurlijk hartstikke leuk als ik daarbij aanwezig mag zijn, samen met goede vrienden en familie. Zo mocht ik een keer mee naar een prachtig landhuis in Zuid-Frankrijk en dan hoor je als visagist opeens bij de rest van de gasten. Het is daarom heel belangrijk voor een visagist om goede, positieve energie mee te nemen. Je moet goed tegen kritiek kunnen, want er zijn veel veeleisende klanten die soms een verrassende wending maken in dat wat ze willen. Sta dus open voor kritiek en onthoud altijd dat de klant koning is. Zij bepaalt haar look, niet jij! Jij bent degene die moet voldoen aan haar wensen. Wees dus flexibel en hang niet teveel de Make-up Artist uit.

Bruiloften zijn zo privé en persoonlijk, dat je altijd in je achterhoofd moet houden op de achtergrond te blijven en niet te veel op te vallen. Je moet meteen in actie komen als dat van je gevraagd wordt. Zorg dat je alles goed voorbereidt hebt. Dit doe je al bij de proefmake-up, die je bij het bruidje hebt aangebracht. Dat is het moment om wensen te bespreken en te inventariseren wat je precies nodig hebt voor de grote dag, zodat je nooit achter het net vist. Zorg ook dat je genoeg producten bij je hebt voor weersveranderingen en dergelijke. Op een warme dag is een primer bijvoorbeeld noodzakelijk om de make-up de hele dag stabiel te houden. Met luchtige beauty balms (BB-creams) en lichte bronspoeders kun je oneffenheden wegwerken en een stralende huid creëren, zonder dat de make-up zichtbaar is.

In het verleden werd er nog wel eens minachtend gedaan over bruidsmake-up, maar neem van mij aan dat Beauty Weddings de toekomst zijn en uitgesproken wensen daarover dus ook! So you better be prepared…

Niels Jansen, Make-up Artist

Gerelateerde berichten