Een gezonde werkhouding voor nagelstylisten
Nagelstylisten kunnen door hun zittende beroep last krijgen van hun lichaam. Vooral de rug, schouders, armen, polsen en handen moeten het vaak ontgelden. Klachten zoals een tennisarm, RSI, en klachten aan de rug en bekken komen veel voor. Hoe kun je dit als nagelstylist voorkomen?
Eigen houding
Sommige klanten zitten onderuit gezakt, trekken de handen terug, spannen de vingers, zitten scheef of bewegen veel omdat ze bijvoorbeeld pijn hebben of omdat ze niet goed stil kunnen zitten. Stylisten kunnen de neiging hebben om hun eigen houding aan te passen aan die van de klant, iets dat we juist niet zouden moeten doen. De klant moet zich aan onze houding aanpassen. Dit weten we allemaal, maar hoe zorgen we dat we dit ook elke dag doen? Bijvoorbeeld door rekening te houden met de volgende punten:
– Je bewust te zijn van je houding en deze direct te corrigeren, zodra je je verkeerde houding opmerkt.
– De klant te corrigeren wanneer hij of zij de hand terug of omhoog wil trekken om bijvoorbeeld mee te kijken. Corrigeer de houding van de hand door hem in de positie te brengen die voor jou het beste werkt. Wat ik altijd doe, is het tegen de klant zeggen en uitleggen. Bij nieuwe klanten moet je het misschien vaker zeggen of corrigeren, maar ze wennen er vanzelf aan. Bij gespannen vingers masseer ik de vingers en als dat niet helpt, zeg ik simpelweg: ontspan en relax, daarvoor ben je hier.
– Schaf bij voorkeur een in hoogte verstelbare of op maat gemaakte nageltafel aan.
– Schaf een in hoogte verstelbare ergonomische stoel/kruk aan.
Tafel en stoel
Een in hoogte verstelbare of op maat gemaakte tafel zou fijn zijn en kun je zelfs al bij een woonwarenhuis halen. Ik richt me in dit geval op onze werkstoel. Met een goede stoel kunnen we onszelf een goede, gezonde werkhouding aanmeten. Er zijn heel wat soorten stoelen te verkrijgen: bureaustoelen, gewone eettafelstoelen, ronde tabourets en tegenwoordig zijn de zadelkrukken (ook wel zadelzit, ponyzit, massagekussen of tabouret) erg populair. Deze waren in de gezondheidszorg al bekend en ook in onze branche hebben we inmiddels kennis gemaakt met deze werkstoel.
Zadelkruk met of zonder rugleuning
De zadelkruk heb je in de variant met of zonder rugleuning. Over de variant zonder rugleuning wordt gezegd dat de vorm van het zadel ervoor zorgt dat je je lichaam zodanig inspant, dat je altijd een rechte rugpositie behoudt, waardoor lichamelijke klachten tot het verleden behoren. Je hebt geen ondersteuning aan je rug, maar doordat je je balans moet houden op de kruk krijg je een goede lichaamshouding. Tegenwoordig wordt de kruk met leuning meer aangeraden.
De zadelkruk met rugleuning is een zelfde kruk als hierboven, maar dan met een rugsteun die er voor zorgt dat je in een natuurlijke en gezonde zithouding werkt. Door de ergonomische rugsteun wordt de kans op nek- en rugklachten sterk verminderd. Deze stoel wordt door veel leveranciers aangeraden bij zeer intensief gebruik.
Aanschaf
Waar moeten we op letten bij het aanschaffen van een goede stoel/kruk? Hij moet veilig en stabiel zijn. En, heel belangrijk als je een stoel met rugleuning kiest: hij moet een ergonomisch gevormde rugsteun hebben, die je bekken en je onderrug steun geeft. De stoel moet passen bij het soort werk dat je doet, bij je houding en bij je lichaamsbouw. De stoel moet ervoor zorgen dat je een actieve rechte lichaamshouding krijgt en houdt. De vorm en de hardheid van de zitting mogen geen druk geven aan je bovenbenen, schaambeen en je bekkenbodem. Ook mag de zitting niet te glad, te hard of te zacht zijn. Hierdoor krijg je ook een verkeerde houding en last van spieren en dergelijke, omdat je jezelf continu aan het corrigeren bent. Een goede werkstoel geeft optimale ondersteuning aan je onderrug, bekken, zitvlak en bovenbenen, voelt prettig aan en zit comfortabel. Je stoel moet op verschillende manieren instelbaar zijn, zodat hij optimaal op je lichaam en houding afgestemd kan worden.
Tip: Je kunt bij de leverancier vragen om een proefplaatsing en een advies over de voor jouw beste houding.
Werkhouding
Ook je feitelijke werkhouding is belangrijk. Deze kun je bepalen door te kijken naar de afstand tussen jou en je klant, de hoogte van je werkblad, de kijkafstand tussen de handen van je klant en je ogen, en door te kijken naar hulpmiddelen bij het verrichten van precisiewerk waarbij we geneigd zijn om voorover te buigen om beter te zien. Als hulpmiddelen bij een goede werkhouding kunnen we gebruik maken van bijvoorbeeld een loeplamp of een werkbril en extra verlichting.
Probeer tussen de klanten door wat te bewegen door even te staan en te lopen. Ook sporten zal je helpen je core-spieren of rompspieren te versterken, waardoor je meer kracht en stabiliteit krijgt. Dit zorgt voor een actieve en gebalanceerde werkhouding.