Littekens kunnen, zelfs jaren later nog, klachten geven zoals jeuk en pijn. Hoewel het litteken en de klachten wellicht zijn geaccepteerd door een patiënt of klant, bestaat er wel degelijk een effectieve en pijnloze oplossing.

Een oud litteken kan ervoor zorgen dat je minder mobiel bent, omdat het niet goed meebeweegt met je huid. Maar je kunt er ook gewoon last van hebben, omdat het je stoort als je het ziet.

Littekens voorkomen
Het allermooiste zou natuurlijk zijn om littekenvorming te voorkomen. Voorafgaand aan een operatie kan er al gewerkt worden aan een betere circulatie en afvoer van vocht, wat een positief effect heeft op het herstel naderhand. Door het te opereren gedeelte van de huid vooraf te behandelen met endermologie® raakt het bindweefsel beter doorbloed. Door deze versoepeling zal de huid na de operatie minder zwellen of blauwe plekken ontstaan. En niet onbelangrijk: er wordt hierdoor minder pijn ervaren.

Ontstaan littekenweefsel
Aan voorkomen heb je alleen niets als het kwaad al geschied is. Al geven niet alle littekens klachten. Een gezond genezingsproces kan zorgen voor een ‘gewoon’ litteken dat qua kleur wat lichter is dan de rest van de huid. De huid produceert collageen om de wond zo goed mogelijk te helen. Het litteken doet geen pijn en er kan vrij worden bewogen.

Een wond kan echter ook minder goed genezen. Door een slechte doorbloeding van de huid, te veel spanning op het litteken, een infectie of algehele slechte huidconditie. In dat geval produceert de huid een overschot aan collageen en ontstaat er een ‘verheven’ litteken: het litteken ligt dan óp de huid. Maar een litteken kan ook juist te diep in de huid liggen, of verkleefd raken met onderliggend huidweefsel.

Soorten littekens
Je kunt niet alle littekens over één kam scheren: er bestaan verschillende varianten, met verschillende oorzaken. Brandwonden geven bijvoorbeeld ander soort littekens dan operatiewonden. En dan nog: de ene operatie is de andere niet. Soms liggen littekens verzonken in de huid, zijn ze rood, geven ze jeuk en/of pijn. Er kan ook een overgroei aan littekenweefsel ontstaan, waardoor deze buiten de originele wondranden groeit. Zo’n litteken noemen we keloïd en komt voornamelijk voor bij jonge mensen, mensen van kleur en mensen met een extreem witte of rossige huid.

Littekentherapie
Laten we het slechte nieuws maar meteen brengen: je kunt een litteken niet volledig laten verdwijnen. Het kan wel stukken beter worden qua gevoel en uiterlijk. Littekentherapie ‘helpt’ littekens om kleiner te worden, te vervagen of de pijn weg te nemen. Littekentherapie kan helpen bij:

  • Hypertrofie: een teveel aan collageen, waardoor er een verdikking ontstaat.
  • Roodheid
  • Pijn
  • Jeuk
  • Verkleuring
  • Fibrose (verharding)
  • Verkleving
  • Slechte circulatie
  • Oedeem (vochtophoping)
  • Bewegingsbeperking

 Een therapeut kan verschillende technieken gebruiken om littekenweefsel te laten vervagen. En naast littekentherapie bestaan er andere technieken die kunnen worden ingezet om littekens te verminderen zoals chemische peelings bij acnelittekens, licht- of lasertherapie en medische camouflage van verkleuringen. Helaas zullen deze behandelingen niet altijd voldoende zijn om het dieper gelegen probleem op te lossen.

Littekentherapie werkt. Maar hoe?
Dieper gelegen problemen zoals oedeem (vochtophoping), verhardingen en verklevingen kunnen worden behandeld met LPG endermologie®. Endermologie® is een massagetechniek die bekend staat om zijn mobiliserende, ofwel versoepelende, effect. De techniek wordt sinds 1986 succesvol gebruikt en veroverde sindsdien langzaam maar zeker de rest van de wereld.

Ontstaan endermologie®
Endermologie® werd ooit ontwikkeld dor de Fransman Louis Paul Guitay. Hij hield littekens over aan een auto-ongeluk waar hij maar last van bleef hebben. Zijn littekens werden door verschillende fysiotherapeuten behandeld, waardoor hij verschillende (pijnlijke) behandeltechnieken ondervond. Ook viel het hem op hoe fysiek zwaar het masseren van littekens voor de fysiotherapeuten was.

Dit motiveerde hem om één en dezelfde techniek te ontwikkelen die door zowel fysio- als huidtherapeuten gebruikt kon worden. Met succes lanceerde hij endermologie®. Een controleerbare én meetbare techniek. In eerste instantie werd endermologie® alleen voor de behandeling van littekens gebruikt. Later werden ook andere indicaties met succes behandeld.

Endermologie®
LPG endermologie® is een mechanische, maar 100% natuurlijke techniek. De apparatuur voert de massagetechniek uit die het bindweefsel masseert en stimuleert. Zo kan het weefsel nooit worden beschadigd, en hoeft de huid dus ook nooit te herstellen van een behandeling.

Endermologie® wordt zowel medisch als esthetisch ingezet. De behandelkop heeft een aanzuigende werking en verschillende roltechnieken. Er ontstaat zo een ‘negatieve’ druk op de huid die het dieper gelegen bindweefsel stimuleert. De resultaten:

  • Dieper gelegen verklevingen versoepelen. De circulatie verbetert waardoor overtollig vocht en afvalstoffen worden afgevoerd en het weefsel meer voedingsstoffen krijgt.
  • Het verbetert het algehele bindweefsel waardoor verkleuringen zoals roodheid, jeuk en pijn afnemen.
  • Verhardingen en verklevingen lossen op.
  • Littekens wordt egaler, soepeler en eventuele beperkingen worden opgeheven.

En dit alles zonder een greintje pijn.

Littekens op vingers, voeten, neus of voorhoofd
Uit onderzoek* blijkt dat LPG endermologie® veel verschillende littekens kan verbeteren. Denk hierbij aan littekens van brandwonden, chirurgische ingrepen of trauma zoals verwonding. Endermologie® maakt het ook mogelijk om op moeilijk bereikbare plekken zoals vingers, voeten, neus of voorhoofd effectief te kunnen behandelen. Door de aanzuigende werking is het altijd mogelijk om huid op te ‘pakken’ en te stimuleren, terwijl dit met vingers moeilijk of niet lukt.

Wil je meer weten wat LPG endermologie voor jouw praktijk of salon kan betekenen? Stuur dan een mailtje naar info@partnerinaesthetics.nl

https://www.lpgmedical.com/nl/wp-content/uploads/sites/5/2016/09/Majani_2013.pdf

Artemis (Proximedia)

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten