Sommige visagisten en MUA’s zweren bij het gebruik van een Face Chart voor een goede voorbereiding, andere vinden ze onnodig en overbodig. Wat is de toegevoegde waarde van een Face Chart?

Wat is een Face Chart?

Een Face Chart is een kaart waarop je je make-up idee aanbrengt, visualiseert en toetst. Op de kaart staat een blanco afbeelding van een gezicht met aan de linker-, rechter- of onderkant ruimte om aan te geven welke producten en kleuren je hebt gebruikt. De Face Chart is meestal gemaakt van dikker (teken)papier, net iets dikker dan printpapier, dat geschikt is om make-upproducten op te gebruiken. Je kunt er dus met je make-uppenselen en -kwasten (of eventueel een wattenstaafje) poeders, crèmes en dergelijke op aanbrengen. In principe kun je alle make-upproducten gebruiken op een Face Chart, ook al worden foundations soms wat vlekkerig op het papier. Je krijgt dan een realistische weergave van de kleuren en texturen. Om je look op de Face Chart te fixeren, kun je er vanaf een afstandje haarlak overheen sprayen. Sommige Face Charts zijn van gewoon (teken)papier en in plaats van make-upproducten worden er dan (kleur)potloden gebruikt om het idee weer te geven. Maar, in principe is de Face Chart bedoeld om make-upproducten op te gebruiken, zodat je een goed beeld krijgt van de gebruikte kleuren en texturen. 

De voordelen van een Face Chart

De Face Chart wordt gezien als voorbereiding bij een opdracht. Je zet hiermee je ideeën op papier. De Face Chart is dus de tussenstap van concept naar uitvoering. Het kan een handige tool zijn om je idee te visualiseren en vervolgens te bekijken of het uitvoerbaar is of dat je er wellicht nog iets aan wilt veranderen. Het finetunen van de look op de Face Chart kan tijd schelen bij opdrachten en die heb je soms hard nodig. Je kunt zoveel looks uitproberen als je wilt, je ontdekt welke combinaties mooi zijn en welke minder geschikt zijn en als je werkt met echte make-upproducten, leer je de eigenschappen van de producten goed kennen. Je kunt de Face Chart gebruiken voor alleen de grote lijnen of voor alle details: de keus is aan jou. Er zijn visagisten en MUA’s die complete kunstwerken op hun Face Chart creëren; je kunt er in ieder geval al je creativiteit op kwijt.

Face Chart overbodig?

Een Face Chart kan als overbodig ervaren worden. Soms breng je (je idee over) de look na overleg met de klant direct op het gezicht aan. Veel ervaren visagisten en MUA’s vertalen hun idee meteen vanuit hun hoofd naar het model, zonder tussenstap. Zij hebben niet altijd behoefte aan een Face Chart. Toch zijn Face Charts niet alleen handig voor beginnende visagisten en MUA’s. 

Wanneer gebruik je een Face Chart?

Wanneer is een Face Chart dan handig? Bijvoorbeeld bij grote shows waar meerdere visagisten en MUA’s samenwerken en je bij alle modellen dezelfde make-up aan wilt brengen. Iedereen weet dan precies welke producten hij of zij moet gebruiken om die look te creëren. Ook bij fotoshoots en opdrachten waarbij de opdrachtgever (en eventueel fotograaf) vooraf wil weten hoe de look er uit zal zien, kan een Face Chart uitkomst bieden. Bij een bruidsmake-up is het handig om tijdens de proefsessie een Face Chart in te vullen, zodat je op de trouwdag nog precies weet welke producten en kleuren je tijdens de proefsessie hebt gebruikt. Daarnaast kun je Face Charts gebruiken als je je portfolio uit wilt breiden. Je voegt ze toe als extra materiaal naast foto’s van looks die je hebt gemaakt en gefotografeerd. Op deze manier laat je zien wat je kunt en sleep je wellicht een leuke, nieuwe opdracht binnen. Soms is het een uitdaging om modellen te vinden en met behulp van de Face Charts kun je jouw creativiteit loslaten op een getekend gezicht. Je hoeft dus niet zelf een gezicht in elkaar te knutselen, wat best lastig kan zijn.

Gebruik jij Face Charts voor je werk en waarom wel of niet? Of gebruik je ze alleen bij bepaalde opdrachten?

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten