Een week geleden heb je in het eerste deel kunnen lezen waarom de beoogde samenwerking met de Ambacht Academie (verder AA genoemd) tot een einde kwam. Waarom? Omdat Anschel (red. Van der Schoor) en ik van mening zijn dat de AA niet goed heeft doorgedacht bij het opzetten van de opleiding nagelstyling. Uit de gesprekken die zijn gevoerd is gebleken dat we op een aantal punten wezenlijk van mening verschillen met de AA. In dit tweede deel licht ik graag die punten verder toe.

Om het startpakket is veel van doen geweest en dan met name wie voor de kosten zou moeten opdraaien. Wij hebben in ieder geval geweigerd om deze kosten op ons conto te nemen. Na de uitslagen van de poll die wij omtrent dit onderwerp hadden geplaatst konden wij ook voor onze collega’s c.q. achterban spreken, dat ook zij niet bereid waren dergelijke kosten te dragen. Uiteindelijk kwam de AA met de ‘oplossing’ om de eerste 15 lespakketten te vergoeden. En dan? Er zouden al een flink aantal aanmeldingen zijn voor onze opleidingen. Wie gaat de pakketten betalen als de magische grens van 15 is bereikt? Het antwoord van de AA was als volgt: “Dat zien we dan wel…” Ook met dat antwoord waren wij het niet eens. Wij wilden duidelijkheid. Niet alleen voor ons maar ook voor alle collega’s die zich aangemeld hebben als leermeester of dat nog willen gaan doen. Dit zijn onderwerpen waarbij je vooraf al de puntjes op de ‘i’ gezet moet hebben.

Ad 3. 40 uur per week mee lopen

Dat zagen wij natuurlijk ook niet zitten. Zoals gezegd hebben wij de hele week klanten over de vloer. Onze klanten komen naar ons voor een behandeling. Een behandeling waarbij de klant praat over privézaken en zij soms even moet spuien, of zelfs huilen, en daarbij niet zit te wachten op een vijfde wiel aan de wagen die ze niet kennen. En ja, ook dit heb ik nagevraagd bij mijn klanten. Dus moeten deze uren ingekort worden tot 24. En in het slechtste geval ga je die verloren 24 uur inhalen, waardoor je werkweek nog langer wordt, of je levert erop in. Dat kan ons inziens niet de bedoeling zijn. Toen de AA bij mij thuis met mij en Anschel in gesprek ging werd er veel gesproken over goede wil en passie voor het vak. Over beide beschikken wij, in grote mate zelfs. Maar eens komt er een einde aan de goede wil en zal er toch een financiële vergoeding tegenover het opleiden van leerlingen moeten staan. En het kan zeker niet zo zijn dat wij er financieel op achteruit gaan! Wij moeten ook zorgen dat onze rekeningen betaald worden en dat we elke dag wat kunnen eten.

Ad 4. De leerling gaat voor ons geld verdienen

Ook dit punt hebben we in twijfel getrokken. De opleiding duurt bij de AA maximaal 2 jaar of korter mocht de leerling affiniteit met het vak hebben. Na die periode moet men het vak echt goed in de vingers hebben. En na die twee jaar gaat de leerling voor zichzelf beginnen. Want dat is het doel van de AA. Zoals eerder gemeld gaan wij een leerling niet laten oefenen op onze klanten. Een manicure of bijvoorbeeld één of twee nagels plaatsen is prima, daar willen een paar klanten zich wel voor lenen. Maar verder zal de leerling modellen moeten zoeken om op te trainen. Dus wat ons betreft zal de leerling geen geld voor ons gaan verdienen.

Erkenning voor het vak

Buiten die alles om zetten wij een heel dik vraagteken bij de vraag of de AA een opstap gaat zijn naar de erkenning van ons vak, dat wat mij en Anschel dreef om mee te werken naar een goede opzet. Een stap naar wettelijke erkenning voor ons allemaal. En dus rezen bij mij en Anschel de vragen: “Willen wij inleveren op geld omdat wij de startpakketten moeten financieren volgens de AA? Willen wij een opleiding ontwikkelen voor onze collega’s waarbij ze straks net als wij voor het blok worden gezet omdat ze op kosten gejaagd worden? Willen wij hier onze energie nog in steken, zeker nadat bleek dat er voor ons gevoel weinig gehoor werd gegeven aan onze ideeën?” Het antwoord op al deze vragen is NEE. En ook de AA heeft ingezien dat ze met ons niet verder kwamen en heeft ons laten weten dat ze niet langer van onze tijd willen vragen. Daar waren wij het volkomen mee eens. Begrijp me goed, ik vind het doel van de AA nog steeds heel goed en ben er ook nog steeds enthousiast over. Maar de AA moet inzien, dat het niet bij elke ambacht hetzelfde werkt. En zolang ze dat niet willen of kunnen inzien, vrees ik met grote vrezen dat de opleiding voor de ambacht nagelstyling er niet gaat komen. En dat vind ik echt doodzonde!

Saida Kouwenhoven

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten