Even een vraagje.. maar hoe staat het ervoor met je goede voornemens voor 2020? We zijn bijna twee maanden verder na al je goede intenties om dingen te veranderen of verbeteren. Daarom helpen we je graag nog even herinneren hoe het werkt in je hoofd om écht dingen te veranderen. Met geduld, discipline en stap voor stap – you are only human! 🙂 

 

Het is niet makkelijk om echt tijd voor jezelf te maken op een structurele manier. Dat weet iedereen. We hebben  allemaal meermaals gefaald met goede voornemens op welk vlak dan ook. Het pijnlijke bewijs dat ook als de intenties er vaak écht is, het omzetten van een intentie naar een nieuwe gewoonte erg lastig is. We duiken daarom in de theorie en praktische aanpak voor het succesvol aanleren van gewoontes.

Gewoontedieren
Mensen zijn gewoontedieren. Gewoontes geven rust en zorgen dat je dingen efficiënt kunt doen. Hoe vaker je iets doet, hoe sterker de gewoonte wordt, waarbij je op gegeven moment op een soort automatische piloot fungeert. Dit geldt (helaas) voor zowel goede als slechte gewoontes. Iedere ochtend even een paar yoga-oefeningen of koud af douchen? Hoe meer het een gewoonte is, des te minder wilskracht kost het om het uit te voeren. En van die wilskracht heb je overigens in de ochtend het meest. Dus bij het aanleren van nieuwe gewoontes is het starten van de dag het meest ideale moment. Iedere avond voor het slapen even mediteren, heeft als nieuwe gewoonte minder kans van slagen dan iedere ochtend mediteren voordat je opstaat. De gewoonte zelf neemt uiteraard dezelfde tijd in beslag, maar jezelf ertoe zetten – wat nu eenmaal bij het aanleren van een gewoonte moet – kost in de ochtend minder energie dan in de avond. Dan heb je een groot deel van of zelfs al je wilskracht al verbruikt om de dag door te komen. Dat is ook waarom voor veel mensen de avond het moment is dat ze ‘zwichten’ voor toch dat glas wijn, die snack op de bank, nog een aflevering kijken van een serie en het links laten liggen van strijkgoed. Terwijl je in die ochtend écht van plan was om je aan je voornemens te houden.

Iedere dag 1% beter
Een bewezen strategie om nieuwe gewoontes aan te leren, is om het jezelf makkelijk te maken door ministappen te zetten. En deze ministappen vervolgens vol te houden, waardoor je een continue verbetering creëert. ‘So easy, you can’t say no’, is het credo van Zen Habit master Leo BaBauta. James Clear, auteur van Atomic Habits hanteert de strategie dat je streeft om iedere dag 1% beter te zijn als het gaat om een bepaalde gewoonte. Dat werkt bij zowel het aanleren van nieuwe gewoontes als het afleren van gewoontes die je niet (meer) passen. Wil je sterker worden? Start met 1 push-up in de ochtend. Iedere dag wordt die ene push-up krachtiger, verbeter je je techniek en hou je het iets langer vol. De volgende dag doe je er twee die je ook ‘perfectioneert’, waarna je er drie doet. En na veel repeteren zal je lijf als vanzelf nadat je uit je bed stapt al zonder echt na te denken richting de vloer gaan voor de 25 push-ups die je iedere ochtend maakt. Wanneer je op dag 1 was gestart met 25 push-ups, is de kans reëel dat je bij dag 4 al helemaal bent afgehaakt. Wees dus lief voor jezelf. Wil je meer water drinken? Begin met slokken, in plaats van met het rekenen in glazen of zelfs liters. En bouw het op, het liefst op vaste momenten in een dag. Twee slokken water voordat je aan een maaltijd start of bij het handen wassen tussen iedere behandeling door. Door nieuwe gewoontes te koppelen aan reeds bestaande gewoontes, lift je mee op een routine die er al is, waardoor er minder wilskracht nodig is. Je kunt het aanleren van nieuwe gewoontes koppelen aan de welbekende theorie van het beloningssysteem. Voordat je op de bank ploft na een lange dag, zorg je dat je standaard een glas water drinkt, ook al heb je daar niet heel veel zin in.

Sluit aan bij een bestaande routine
Een andere tactiek kan zijn om je nieuwe gewenste gewoonte op te splitsen in verschillende activiteiten. Dus een deel van de push-ups in de ochtend en later op de dag een tweede serie. Twee keer tien push-ups zijn makkelijker te ‘verteren’ dan één keer twintig. Al heb je er dus later in de dag wel weer iets meer wilskracht voor nodig. Vaker 1 slok water op een dag dan ineens een halve liter wegdrinken. Is je doel om een uur eerder naar bed te gaan? Dan kun je dezelfde methode toepassen waarbij je begint met een paar minuten eerder je bed opzoeken en het zo langzaam uitbouwen. Valt er een dag tegen en behaal je niet je 1% groei in kwaliteit of kwantiteit? Geen probleem, morgen weer een dag. Wel een belangrijke stelregel als er met een gewoonte of de groei daarin iets niet is gelukt: never miss twice. Dus als je een cheatday hebt, geniet ervan. Maar morgen doe je het wel, hoe druk of moet je ook bent. Omdat de stappen klein zijn, is ook de ‘setback’ minder groot bij een dag overslaan. Wanneer je een workout van 20 push-ups overslaat, heeft dat een groot effect, wanneer je van 3 push-ups niet naar 4 push-ups gaat, zal dat niet een heel grote deuk in je motivatie slaan. Sterker nog, bij deze methode is juist de truc om niet te hard van stapel te lopen. Je kan waarschijnlijk best ongetraind vijf push-ups doen, maar start met je babysteps om de gewoonte aan te zetten in je systeem. Zolang de gewoonte gevoelsmatig op een ‘comfortabel’ niveau is, hou je het langer vol. Des te langer je het volhoudt, des te meer je de actie repeteert en deze inslijt als gewoonte.

Gewoonten die passen bij je identiteit
Een goede manier om jezelf gemotiveerd te houden in het maken van keuzes en het aanleren van nieuwe gewoontes, is om je vast te identificeren met je doel. Wil jij een fitter persoon zijn of meer succesvol? Zorg dan dat de gewoontes passen bij die identiteit. Fake it till you make it. Een succesvol persoon handelt dat gesprek met die lastige klant vandaag af. Een fit persoon maakt die korte wandeling in de buitenlucht, ook als het regent. Zorg dat je tijd inplant voor je nieuwe gewoontes. Wanneer we de push-ups in de ochtend nog even als voorbeeld houden: zet de wekker twee minuten eerder om het ook echt te kunnen doen. Wanneer je geen tijd inplant voor je (nieuwe) gewoontes die je graag wil automatiseren, zal je wederom meer wilskracht nodig hebben om je ertoe te zetten. Als het in je agenda staat én je hebt er tijd voor vrijgehouden, dan is de drempel lager om het ook echt uit te voeren.

De gewoonte van een thuisregime voor je huid
Met de tips uit dit artikel en de theorie erachter, kun je ook je klanten weer motiveren en helpen om een thuisregime van huidverzorging op te zetten. Iedere avond een timer op de telefoon die  aangeeft dat het tijd is om de huid te reinigen en de nachtcrème erop te doen. Geven klanten aan dat dit erbij inschiet als ze naar bed gaan? Stimuleer ze om het dan eerder in de avond te doen. Voordat ze tv gaan kijken waarbij alle wilskracht om nog iets te doen wegvloeit.

Gerelateerde berichten