Als visagist krijg je tegenwoordig regelmatig te maken met veeleisende klanten. Deze klanten kunnen maar niet begrijpen dat het voor hen onmogelijk is om er precies zo uit te zien zoals op het meegebrachte plaatje. Ze komen toch niet voor niets naar een visagist? Ze betalen ervoor, dus willen ze er precies zo uit zien als bekende sterren die door een visagist onder handen zijn genomen. Het feit dat ze een ander huidtype, beenderstructuur en totaal andere gezichtskenmerken hebben, doet er niet toe. Jij bent een visagist en kan een glamourmodel van ze maken. Alle oneffenheden dienen weggewerkt te worden en als kers op de taart willen ze graag een ‘flawless’ huidje.

Telkens boks je als visagist tegen een ideaalbeeld op dat helemaal niet bestaat. Natuurlijk werk je oneffenheden op de huid en wallen onder de ogen weg, contour je het gezicht desgewenst en laat je sterke punten in het gezicht naar voren komen. Het gezicht ziet er na het opbrengen van professionele make-up en met behulp van make-up technieken mooier en smettelozer uit. Laat je de ogen stralen of knallen en kunnen lippen optisch vergroot of juist wat verkleind worden? Maar hoe leg je klanten met een onrealistisch ideaalbeeld uit dat wat ze in hun hoofd hebben niet haalbaar voor ze is zonder ze te kwetsen?

Je kunt klanten uitleggen dat het plaatje dat ze meegenomen hebben gefotoshopt is en dat er filters overheen geplaatst zijn, zodat je zelfs poriën, rimpeltjes en de totale huidstructuur niet meer ziet. Als visagist haal je alles uit de kast om de klant mooier te maken en je hoopt dat je werk iets bij kan dragen aan het zelfvertrouwen door sterke punten extra te benadrukken.

De meeste klanten zijn achteraf heel erg blij met de make-up. Maar de eerste teleurstelling als tot ze doordringt dat ze niet het evenbeeld van hun idool zullen worden, blijft ook voor mij als visagist iets wat ik jammer vind. De sociale media is hier in mijn ogen sterk verantwoordelijk voor. Foto’s van mooie, natuurlijke schoonheden kunnen namelijk echt niet geplaatst worden. Eerst moeten er filters overheen en moet er flink gefotoshopt worden. En voilà, er ontstaat een onrealistisch zelfbeeld waar elke vrouw en alle visagisten tegenop moeten vechten. Hoe graag ik hier ook aan wil voldoen naar mijn klanten toe, ik ben een visagist, geen plastisch chirurg of tovenaar.

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten