Teennagels kunnen ingroeien. Hoe herken je dat? Welke behandeling voer je uit en welke adviezen geef je de klant om herhaling te voorkomen? Wat kan en mag de voetverzorger behandelen en wanneer kun je beter hulp inroepen?

Eerst een stukje theorie
We onderscheiden binnen de voetverzorging ingroeiende of ingegroeide teennagels. Ingroeiend betekent dat de nagel druk geeft tegen de teen en daardoor een pijn veroorzaakt. De huid is (nog) intact, maar kan wel rood zijn. De druk geeft pijn als er schoenen worden gedragen. Is er geen tegendruk, dan is er zo goed als geen pijnsensatie, maar in ieder geval minder dan met tegendruk van bijvoorbeeld schoenen.

Bij een ingegroeide nagel is er meer aan de hand. De huid is niet meer intact, er zijn kenmerken van een ontsteking zichtbaar en de cliënt heeft meer pijn, ook zonder schoenen. Bijvoorbeeld: het gewicht van een dekbed kan ook al teveel pijn geven. Als er al langer een ontsteking is, kan er ook granulatieweefsel gevormd worden. In dit geval is verwijzing naar een huisarts of podotherapeut voor behandeling van dit weefsel noodzakelijk. Als dit zo goed als genezen is, kunnen wij als voetverzorgers de nagel zodanig behandelen, dat ingroeien voorkomen wordt.

Er wordt nogal eens geadviseerd dat wanneer iemand pijn heeft, eerst een voetenbadje te nemen. Helaas is dit niet de oplossing. Als de oorzaak van de ingroeiing, namelijk de nagel, niet eerst in de goede vorm wordt gemaakt, wordt door dit voetenbadje en het verweken de huid, de huid alleen maar kwetsbaarder. Hierdoor raakt de nagel sneller ingegroeid en kan een wond worden veroorzaakt. Dus, eerst de oorzaak aanpakken voordat je een voetenbadje ter ontsmetting adviseert.

Waardoor kan een nagel ingroeien?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Om een goed advies aan je klant te geven en herhaling van ingroeien te voorkomen, is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Bekijk elke situatie dan als volgt. Is er urgentie? Is er een ontsteking en dreigt er al granulatieweefsel te ontstaan? Dan is het noodzakelijk eerst de nagel te behandelen zodat er ruimte ontstaat tussen de huid en de nagel, en de wond kan genezen. In de vervolgbehandelingen kun je de nagel dan in de goede vorm maken. Als de wond genezen is, kan zelfs een nagelreparatie met builder gel helpen om de nagel er toch cosmetisch mooi uit te laten zien. Deze repair nail helpt zelfs de nagelgroei in de goede richting te begeleiden of over het moeilijke punt (daar waar ingroeiing kan ontstaan) heen te groeien.

In het geval van het scheuren van nageltjes wordt geadviseerd dat natuurlijk niet meer te doen. Mocht een nagel toch verkeerd afscheuren of afbreken, dan is het belangrijk dat de cliënt de nagelhoek zodanig in model brengt met een klein nagelschaartje of metalen diamantvijl dat de hoek afgerond is. Als deze nagel groeit, blijft die niet steken in de teen maar kan door de ronde vorm over het pijnlijke punt heen groeien. Uiteraard kunnen wij dit ook heel goed in de praktijk behandelen met de pedicuremotor en de fissuurfrees. Maar een goed advies voor thuis is wel net zo prettig en praktisch.

Bij de traumanagel zoals hierboven beschreven moet eerst de wond goed geheeld en genezen zijn. Vervolgens kun je een repair nail maken met builder gel. Als de eerste behandeling is geweest en de urgentie weg is (de oorzaak van de ontsteking/ingroeiing is weg) kun je een vervolgafspraak met je klant maken voor over circa 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de ernst van de ingroeiing en wat de cliënt wil. Kijk naar de oorzaak van het ingroeien en geef advies mee zodat de cliënt ingroeien kan voorkomen. Dit advies kan gaan over hoe de nagels thuis geknipt moeten worden, welke schoenen het beste zijn (met name ten aanzien van teenruimte, leest en hakhoogte), en ook wanneer iemand direct de praktijk belt en er niet te lang ermee doorloopt.

Gerelateerde berichten