We kennen allemaal wel het begrip TFP (Time for print) oftewel een samenwerking tussen fotograaf, model en visagist. Eventueel wordt deze samenwerking ook nog aangevuld met een stylist en een hairstylist. Een samenwerking die puur in het teken staat om een ieders portfolio aan te vullen. Een geweldige manier om gericht aan thema’s te werken die je nog mist in je portfolio.

Niemand verdient er een cent mee, maar investeert met zijn tijd en capaciteiten voor foto’s met een mooi eindresultaat. Bij TFP samenwerkingen draait het vooral ook om eigen inbreng en ideeën.

Maar wanneer wordt TFP uitbuiting?

TFP wordt uitbuiting als één van de partijen de foto’s gaat gebruiken voor commerciële doeleinden. Steeds vaker komen er TFP oproepen voorbij waarbij de foto’s gebruikt gaan worden voor een webshop of voor promotiedoeleinden voor producten waar geld mee verdiend wordt.

Is het dan niet zo dat als er door middel van de foto’s geld verdiend gaat worden dat alle partijen iets van een vergoeding zouden moeten krijgen? In mijn ogen wel!

Staat het je niet aan doe het dan gewoon niet

Velen zullen denken, waar maak je je druk om? Als het je niet aanstaat dan doe je het gewoon niet. Maar dat is nu juist het probleem kan ik je vertellen!

Door het dan maar gewoon niet te doen, gaat het wel gewoon door en blijven bepaalde mensen en organisaties geld verdienen over de rug van anderen.

Het is pure broodroof

Het ergste is niet eens dat er geld wordt verdiend over de rug van anderen, want er zijn altijd mensen die aan het begin van hun carrière staan en nog een portfolio op willen bouwen. Dan is het best leuk als je dit bijvoorbeeld voor een bekend merk kan doen.

Het probleem zit hem erin dat beroepskrachten die hard moeten werken om hen geld te verdienen moeilijk aan betaalde opdrachten kunnen komen, omdat de hele markt op deze manier verziekt wordt!

Voor niks gaat de zon op

TFP is geweldig als het gaat om het opbouwen van een portfolio waarbij alle partijen investeren en de foto’s ook daadwerkelijk daarvoor worden gebruikt. Worden de foto’s echter gebruikt voor commerciële doeleinden dan moeten alle partijen hiervoor betaald worden. Zo simpel is dat!

Visagist is een beroep waar we voor geleerd hebben en waar we investeringen in hebben moeten doen. En zoals bij elk beroep moet je er je geld mee kunnen verdienen. Voor niks gaat de zon op.

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten