Iedereen wil er tijdens de feestdagen natuurlijk fantastisch uitzien: een mooie kerstoutfit, haar in de krul en natuurlijk willen jouw klanten ook een mooie glow of feestelijke nagels. Dit betekent voor jou dat het weer een heel drukke maand gaat zijn. Hoe ga jij je daarop voorbereiden? Hoe zorg je ervoor dat jij er zelf tijdens de kerst en Oud en Nieuw niet moe en gestresst uitziet? Met deze praktische tips kom jij de drukte van de decembermaand vlekkeloos door!

Zorg goed voor jezelf
Als je veel van jezelf vraagt, is het belangrijk om je lichaam en geest goed voor te bereiden. Goed eten, voldoende slaap en tijd voor jezelf inplannen is dan een must. Als je regelmatig een uurtje gaat wandelen of sporten, leeg je niet alleen je hoofd, maar bouw je ook extra energie en weerstand op. Eet veel groenten en fruit of maak voor jezelf lekkere smoothies. In groenten en fruit zitten veel vitaminen en die zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert. Ook bevatten ze mineralen en spoorelementen die noodzakelijk zijn voor je lichaam.

Bereid je personeel goed voor
Een goede manier om de beruchte decemberdrukte te managen is om van tevoren met het personeel bij elkaar te gaan zitten en een plan van aanpak op te stellen. Maak er gelijk een gezellige middag van met hapjes en drankjes, dat komt de teamspirit ten goede! Met een opgesteld plan, weet iedereen precies waar hij of zij aan toe is en onderling de taken het best verdeeld kunnen worden. Een maandrooster met aan- en afwezigheid van personeel en bijbehorende taken geeft voor iedereen in één oogopslag inzicht.

Belofte maakt schuld
Stel dat een (goede) klant op het laatste moment nog een afspraak wil maken. Natuurlijk wil je je klant graag tegemoet komen, maar eigenlijk past het net niet. Wees dan eerlijk naar je klant toe dat het niet mogelijk is, in plaats van iets beloven wat je niet waar kunt maken. Je kunt je klant op dat moment beter teleurstellen, dan blij maken met een dode mus. Probeer samen te kijken naar een alternatief. Is er misschien een collega/concurrent die nog wel een gaatje heeft?

Verwenmomenten
Je wilt er met de feestdagen natuurlijk zelf ook tiptop uitzien. Maak nog voor alle drukte losbarst een afspraak bij de kapper, om dode punten weg te laten knippen, jezelf een nieuwe coupe aan te laten meten of de uitgroei in je haar te laten verven. Wil je even verstand op nul en een dagje voor jezelf? Ga dan naar de sauna (lekker met het gure weer buiten!), alleen of met een vriendin en boek er dan ook maar een ontspannende massage bij. Een bezoek aan een collega uit de branche – schoonheidsspecialist, nagelstylist of pedicure – doet ook wonderen! Niet alleen goed voor je huid, maar ook voor jou.

Huur tijdelijk personeel in
Verwacht je meer klanten dan jij zelf of samen met je team aankunt? Tref dan tijdig maatregelen door een extra teamlid in te huren. Je kent vast wel iemand uit je omgeving of wellicht heb je al eens eerder hulp gehad? Eventueel kun je ook extra hulp van iemand inroepen die ervoor zorgt dat de klanten ontvangen worden, hun jas wordt aangenomen, ze wat te drinken krijgen, de studio of salon regelmatig wordt opgeruimd en meer huishoudelijke klusjes. Zo kun je jezelf volledig richten op je klanten en verlicht je de lasten.

Voorraad op peil
In december is het niet alleen bij jou in de salon drukker, maar ook bij je leverancier. Zorg er dus voor dat je op tijd je voorraad op orde hebt. Kijk op basis van je voorraadbeheer welke producten het beste lopen en vergelijk de verkoop in dezelfde maand van het jaar ervoor. Zo weet je precies van welke producten je er wat meer moet bestellen. Als je ook losse verkoop hebt van producten, vergeet die dan niet aan te vullen. Juist in deze feestmaand zijn je klanten snel geneigd wat meer te kopen en dat kan voor jou nog een extra omzetboost betekenen.

Kerstattentie voor je klanten
Natuurlijk is het voor je klanten leuk als ze na de behandeling een attentie meekrijgen. Vaak ligt het voor de hand om iets ‘praktisch’ te geven, maar is het niet veel leuker om eens iets anders weg te geven, iets origineler? Er zijn genoeg eindejaarsgeschenken die het een stuk persoonlijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een kerstbal met jouw logo, een chocolade kerstboom of kerstfiguren als usb-stick. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in eindejaarsgeschenken kunnen je prima adviseren en met je meedenken.

Salon in kerstsfeer
Natuurlijk mag dat leuke kerstsfeertje in je salon of praktijk niet ontbreken. Bedenk van tevoren of je wel of niet een (echte) kerstboom wilt neerzetten en hoe je de rest wilt aankleden. Via het tuincentrum of internet kun je leuke ideeën opdoen en gelijk inkopen doen. Plan van tevoren een dag dat je jouw salon omtovert in een prachtig winters decor. Om het geheel af te maken kun je ook een oliebrander neerzetten die heel subtiel dennen- of wintergeur verspreidt. Vergeet ook niet om wat lekkers neer te leggen: bonbons, schuimpjes, kerstkoekjes… Dat wordt vast gezellig!

Gerelateerde berichten