Leptineresistentie of insulineresistentie: wat staat afvallen in de weg?
Veel schoonheidsspecialisten die hun klant iets willen meegeven op het gebied van gewichtsverlies werken met een formule of een speciaal programma dat – zonder dat de klant daar veel extra tijd aan kwijt is – het gemakkelijker maakt om gewicht te verliezen. Maar wat kun je klanten vertellen die, gewoon door gezonder te gaan eten, gewicht willen verliezen? En weet je bijvoorbeeld ook dat een klant door een leptineresistentie zwaarder kan worden, door een allergie of door een gebrek aan goede bacteriën? In dit artikel bespreek ik minder voor de hand liggende oorzaken die roet in het eten kunnen gooien bij de goede voornemens van je klanten.
Als je gewicht wilt verliezen zijn er een aantal dingen die in de weg kunnen staan om het gewenste doel te bereiken. Hieronder zet ik een aantal van deze problemen op een rij.
Calorieën tellen
Het tellen van calorieën wordt door veel voedingsdeskundigen als achterhaald gezien omdat voeding, naast koolhydraten, vet en eiwit ook informatie bevat. Deze informatie heeft een bepaald effect op hoe onze genen zich gedragen. Vanuit de nutrigenomica (wetenschap die het effect van voeding op de genen onderzoekt) wordt er dan ook meer gekeken naar welke informatie voeding bevat dan naar de hoeveelheid calorieën die voeding bevat. Zo zegt dr. Mark Hyman (chairman Institute for Functional Medicine) bijvoorbeeld: 1.000 calorieën uit broccoli werken biochemisch gezien compleet anders in het lichaam dan 1.000 calorieën uit frisdrank. En hebben om die reden een totaal ander effect op zaken als gewicht.
Voeding die positieve informatie bevat voor onze genen draagt namelijk bij aan een optimale werking van het lichaam en daarmee aan gewichtsverlies. En die positieve informatie vinden we vooral in een zo natuurlijk mogelijk voedingspatroon en niet zozeer in een caloriearm voedingspatroon.
Daarnaast kan er gemakkelijk een obsessie voor het tellen van calorieën ontstaan. Is er juist meer focus op een gezond eetpatroon dat verzadigt en lekker is zonder op calorieën te letten, dan gaat het gewichtsverlies vaak makkelijker.
Insulineresistentie
Insulineresistentie is het ongevoelig worden van het lichaam voor de werking van insuline. Insuline is als het ware de sleutel waarmee het lichaam de glucose in het bloed de cellen mee insluist voor energie. De oorzaak is naast een genetische aanleg vaak ook een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel door westerse leefstijl en te weinig beweging. De gevolgen zijn een verhoogde insulineproductie van de alvleesklier om de aanwezige suikers in het bloed tóch in de cellen te krijgen. Het hebben van diabetes type 2 of een beginnende insulineresistentie reageert volgens onderzoek goed op een dieet met minder koolhydraten. Diëtiste Yvonne Lemmers werkt bijvoorbeeld succesvol met dit principe en helpt mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Leptineresistentie
Zoals we resistent kunnen worden voor de werking van insuline zo kunnen we ook resistent worden voor de werking van het hormoon Leptine. En juist leptine is heel belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Leptine wordt gemaakt in onze vetcellen en is het stofje dat laat voelen dat je verzadigd bent. Wanneer insuline regelmatig verhoogd wordt door het eten van (te) veel koolhydraten wordt de werking van leptine geblokkeerd en ontstaat er een resistentie tegen de werking ervan.
De tegenhanger van leptine is ghreline en deze wekt juist honger gevoelens op. Ghreline wordt in de maag geproduceerd en heeft de overhand bij een leptineresistentie. Als ghreline de overhand heeft voel je eigenlijk geen verzadiging en is de kans groot dat je blijft eten of dat je jezelf erg in bedwang moet houden. Een goede werking van leptine zorgt er niet alleen voor dat je verzadiging voelt, het zorgt er ook voor dat je in een vetverbranding komt. Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen om de gevoeligheid voor leptine te verbeteren.
Volgens het boek YOU on a Diet van dr Mehmet Oz en dr. Michael Roizen kunnen we het volgende doen om bij te dragen aan het verbeteren van de leptinegevoeligheid van ons weefsel:
- Spieropbouw door dagelijks wandelen/bewegen
- Stabiliseren van de bloedsuikerspiegel (het eten van teveel koolhydraten maakt ons ongevoeliger voor leptine)
- Ontspanning en slaap (bij slaapgebrek krijgt ghreline de overhand)
Verstoorde darmflora
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de soorten bacteriën die in ons leven van invloed zijn op ons gewicht. Dr. Martin Blaser, een vooraanstaand onderzoeker naar de rol van bacteriën in ons lichaam, is ervan overtuigd dat de problemen die we in deze tijd hebben met overgewicht en diabetes voor een groot deel veroorzaakt worden door een verstoring in ons microbioom (de colonie bacteriën die in en op ons leven). Het herstellen van onze darmmicrobiotica (voorheen de darmflora genoemd) heeft volgens experts, die werken met het herstellen van de darmmicrobiotica, grote invloed op ‘cravings’ en kan het goed helpen met het verliezen van gewicht.
In 2015 is het helemaal hot om zelf je groenten te fermenteren, een proces waarbij je goede bacteriën gebruikt om groenten langer houdbaar te maken. Een proces dat al een aantal jaren in mijn eigen keuken gebeurt. Het eten van gefermenteerde groenten kan helpen om het evenwicht in de darmen tussen de goede en ‘slechte’ bacteriën te behouden. Het is ook mijn persoonlijke ervaring dat ik minder trek heb in tussendoortjes en meer energie heb als ik gefermenteerde voeding gebruik. Het is een klein karwijtje met grote resultaten. Bouw wel rustig de hoeveelheid op vanaf een eetlepel per dag om je lichaam te laten wennen.
Ik hoop dat deze tips bijdragen aan een fantastisch, energiek en slank 2015 voor jou en je klanten.
Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg