Make-up is bedoeld om je mooier en stralender te laten ogen. Mooie en bijzondere punten in het gezicht worden geaccentueerd en oneffenheden worden gecamoufleerd. Toch zijn er bepaalde make-up gewoontes waar vrouwen zich aan vast blijven grijpen, maar die totaal niets voor je uiterlijk doen en je zelfs minder aantrekkelijk maken of in het ergste geval ook veel ouder laten ogen. Het wordt tijd om deze gewoontes nu meteen los te laten en ze te vervangen door alternatieven waar je je voordeel mee kunt doen.

Te donkere foundation en poeder om het gezicht meer kleur te geven

Dit is misschien wel de slechtste gewoonte van allemaal. Foundation is bedoeld om het gezicht te egaliseren en dit dient te gebeuren met een tint die zo dicht mogelijk bij de eigen huidskleur past.

Je kunt het beste de foundation onder de kaak in de hals testen. Als de foundation die je hebt aangebracht wegvalt in de eigen huidskleur en dus niet zichtbaar is op de huid, dan heb je de juiste tint te pakken.

Ook de gezichtspoeder dient zo dicht mogelijk aan te sluiten op de foundation. Kleur aanbrengen in het gezicht doe je vervolgens met een mooie blush en met bronzing poeder. Maar let op, het is niet de bedoeling dat het gehele gezicht in de bronzing gaat. Het gaat erom een subtiele “Sun kissed” look te creëren.

Dit kun je het best bereiken door een matte bronzer (of desgewenst met een lichte shimmer voor een mooie glow) aan te brengen op de delen van het gezicht die wat uitsteken en dus meer door de zon zullen bruinen. Breng dus wat bronzer aan op de jukbeenderen, slapen, neusbrug en een beetje op het voorhoofd langs de haarlijn. Gebruik zeker niet te veel, want je wilt natuurlijk wel dat het er natuurlijk uit blijft zien.

Bronzer gebruiken om te contouren

Bronzer kun je beter niet gebruiken om te contouren omdat bronzers oranje en rode ondertonen hebben. Deze kleurtonen zien er niet uit als schaduwen, wat bij contouren wel de bedoeling is. Voor het contouren kun je daarom beter gebruik maken van een naturel kleur bruine contourpoeder. Zelfs matte bruine oogschaduw mag je hiervoor gebruiken. En vervolgens heel goed blenden.

Wimperkruller gebruiken na het aanbrengen van mascara

Wimpers kunnen gemakkelijk afbreken als je ze krult na het aanbrengen van mascara. Ook gaan de wimperhaartjes vaak aan elkaar plakken als de mascara nog nat is.

Voor het behoud van mooie wimpers krul je de schone wimpers met een wimperkruller (voor een extra krul kun je eventueel je wimperkruller lichtjes verwarmen door er een aansteker onder te houden. Let dan wel op dat je de kruller een beetje laat afkoelen en test op je hand, zodat je je ooglid niet verbrand). Vervolgens breng je de mascara aan en laat je het goed drogen. Naar eigen smaak kan er dan eventueel nog een tweede laagje mascara aangebracht worden.

Te veel glitter

Tenzij je naar een verkleedfeest gaat, less is always more, als het om glitter gaat. Subtiel is bij glitters altijd het toverwoord. Te veel glitter maakt al gauw carnavalesk. Glitters moeten een illusie opwekken van sprankelen en niet overdonderen.

Donkere lipstick op dunne lippen

Donkere tinten lipstick op dunne lippen laat de lippen nog dunner lijken. Heb je dunne lippen maar wil je toch heel graag een donkere kleur lipstick op, gebruik dan in ieder geval een lippotloodje in dezelfde kleur en trek het lijntje iets buiten de natuurlijke liplijn. Doe dit wel heel subtiel zodat het er wel natuurlijk uit blijft zien. Met een glosje er overheen creëer je de illusie van vollere lippen.

Te veel poeder rond de ogen

Vermijd te veel gezichtspoeder rond de ogen in het geval van rimpeltjes op deze plaats. Deze poeder hoopt zich alleen maar op in de rimpeltjes waardoor ze worden benadrukt. Ook zorgt te veel poeder ervoor dat de huid er droog uit gaat zien.

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten