Modehuizen toonden hun nieuwste creaties voor lente en zomer 2016 tijdens de populaire fashion weeks in Milaan, New York, Parijs, Londen en Berlijn afgelopen najaar. De catwalks waren niet alleen inspirerend op modegebied, maar ook op make-upgebied. Wat zijn volgens de shows de trends voor deze lente en zomer?

Trend 1: Popperige onschuld

Een matte huid, roze blos, nudekleurige lippen en Twiggy ogen: Louis Vuitton, Jeremy Scott, Thomas Tait en Marni zetten popperige onschuld in de spotlights. De ogen trekken de aandacht met lange en volumineuze zwarte wimpers, ook onder het oog, die je prachtig kunt creëren met wimperextensions of een aantal lagen zwarte mascara. Dit seizoen zie je ook volop wimperextensions in opvallende kleuren en met leuke accenten, zoals steentjes of glitters. Dat geeft de look een speels, vrolijk en zomers effect. 

Popperige onschuld

Trend 2: Blauw op de ogen

De Make-up Artists bij Chanel, Marc Jacobs, Diane von Furstenberg, Phillip Lim, en Missoni maken van de ogen echte blikvangers met oogschaduw in turquoise, nachtblauw of felblauw. Bij Chanel is de oogschaduw als een soort van masker over het hele gebied rondom de ogen aangebracht. Net als de kleding op de runways, zijn niet alle make-uptrends even draagbaar. Hoofdontwerper Karl Lagerfeld laat in ieder geval zien dat blauw dé trend wordt. De rest van het gezicht is mat gehouden met op de lippen een nudetint. 

Blauw is de trendkleur voor 2016

Trend 3: Donkere lippen

Miu Miu geeft de lippen alle aandacht die ze verdienen met een donkerroodblauwe kleur. Deze trend is overgewaaid uit de winter van 2015, toen de donkere lipsticks al een statement maakten. Kies deze zomer bijvoorbeeld voor pruim- of kersenrood, blauwrood, paarsrood of zelfs zwart op de lippen.

Trend 4: Super natural

Denk bruin- en oranjetinten en nudes, glossy lippen en een klein vleugje mascara. Emanuel Ungaro gaat voor een supernatuurlijke look, waarbij de eigen huidtinten worden versterkt. Op de ogen breng je met een potloodje in een bruintint een schaduw aan, die je verder uitwerkt richting de arcadeboog met oogschaduw in bruin of peach. De wimpers geef je een enkel laagje bruine mascara en de lipcontouren maak je sprekend met een rozig lippotlood. Op de lippen breng je een rozige perzikkleurige gloss aan met een plumping effect voor extra volume.

Super natural

Trend 5: Speelse eyeliner

In de winter van 2015 bleek de eyeliner al een leuke tool om mooie, verrassende lijnen mee te zetten. Deze trend zet door in 2016. Speel met zwarte, witte of gekleurde eyeliner boven en onder het oog en houd de rest van de make-up neutraal en mat. Probeer in plaats van een lijn eens stippen, zoals de Make-up Artist bij de show van Antonio Marras heeft gedaan. Op de lippen breng je een roze tint aan. Inspiratie nodig? Bekijk de catwalk beelden van de shows van Celine, Fendi, Moschino en Dolce & Gabbana!

Speelse eyeliner

Trend 6: Lippen met sexappeal

De rode en roze liptrend heeft het ook gered van de winter van 2015 naar de zomer van 2016. Rood en roze in alle schakeringen, mat en glanzend, geven dit seizoen sexappeal aan je look. Rood stond onder meer centraal bij Ashley Williams, Burberry, Anna Sui, Victoria Beckham en Oscar de la Renta. Roze voerde de boventoon bij Giles, Michael Costello en Marchesa.

Lippen met sexappeal

Trend 7: Comeback van de jaren 70

Pastelkleurige oogschaduw in geel, (zee)groen, blauw en roze met een perzikkleurige of babyroze blush op de jukbeenderen; de runway show van Alexis Mabille is snoeperig zoet en brengt je weer helemaal terug naar de jaren 70. 

Comeback van de jaren 70

Trend 8: Zware wenkbrauwen en contouren

Kendall Jenner liep afgelopen september de shows van onder meer Michael Kors en Balmain. De make-up look was bij beide shows eenvoudig, maar krachtig. Het gezicht is geshaped met bronzer en highlighter en de wenkbrauwen zijn zwaar aangezet. Heb je weinig wenkbrauwhaartjes, dan zijn wenkbrauwextensions een uitkomst bij deze trend. De ogen kun je eventueel nog extra accentueren met een zwart kohlpotlood, net als in de show van Emilio Pucci.

Zware wenkbrauwen en contouren

Trend 9: Beach look

Alhoewel de meeste designers deze keer kozen voor een matte huid met de nadruk op ogen of lippen, gaan DSquared, Tommy Hilfiger en Alberta Ferretti voor gloss en een zongebruinde beach look. De huid heeft een bronzen teint met op de jukbeenderen een glanzende highlight. Op de ogen zijn natuurkleuren aangebracht in bruin, oranje en wit, de wenkbrauwen zijn glanzend gemaakt met een wenkbrauwgel en de lippen zijn voorzien van een mooie gloss. 

Beach look

Trend 10: Glitter!

Glitter mag geen enkel seizoen ontbreken op de catwalk. Bij Ashish leek het of de modellen door een glitterregen waren gelopen; glitters op de ogen, op de huid, in het haar en in de kleding. Kies voor een chique statement met gouden glitters op de ogen of jukbeenderen of ga voor een speelser effect met glitters in regenboogkleuren. 

Tip

Voor het aanbrengen van een mooie make-up zijn goede kwasten en penselen een must-have! Vergeet niet deze regelmatig te reinigen. 

Met dank aan: Neicha Nederland, Perfect Eyelash, Karaja (Art of Make-up), Golden Rose (Cosmi Cosmetics) en Caroline Cosmetics. 

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten