De donkere huid is minstens zo gevarieerd als de blanke huid. Het is daarom belangrijk om ook voor de donkere huid een uitgebreid assortiment in je koffer te hebben aan foundations, speciaal voor de donkere huid. Verder kan je met mengen heel ver komen.

De donkere huid laat vaak veel meer gedurfde combinaties in make-up toe, wat het ontzettend leuk maakt om mee te werken.

De basis

Een donkere huid is over het algemeen wat vetter dan een blanke huid. Houd hier in je productkeuze rekening mee.

De donkere huid heeft vaak wat kleurverschil bij de ogen, het voorhoofd en de mond. Deze gebieden kunnen soms wel een hele tint donkerder zijn dan de rest van het gezicht. Deze gebieden hebben dus ook automatisch een wat donkerdere concealer of foundation nodig.

Kies voor een warme kleur foundation, anders zal de huid er niet gezond en stralend uit zien, maar zal eerder grauw of grijs uitslaan. Kies voor een foundation met een oranje of gele ondertoon.

De huid afpoederen met een tint aangepast op de foundation en de basis is gelegd. Let hierbij wel goed op de T-zone, omdat deze iets meer kan glimmen.

Blush, shapen en highlighten 

Als klanten graag een faceshaper willen, kies dan ook voor speciale shapers voor de donkere huid of eventueel een donkerbruine oogschaduw aangezien de normale faceshapers te licht zijn.

De neus kun je met shaper bijvoorbeeld wat rechter of kleiner laten lijken, mocht dit gewenst zijn.

Vrouwen met een donkere huid hebben vaak al prachtige en hoge jukbeenderen, dus een shaper is eigenlijk alleen aan te raden bij wat bollere wangen.

Een highlighter aanbrengen kan naar wens op de plaatsen waar normaal de zon op valt, dus hoog op de jukbeenderen, de kin, voorhoofd en neus. Hier kan ook een strobe cream highlighter subtiel voor aangebracht worden.

De blush mag in een fellere kleur aangebracht worden hoog op de jukbeenderen.

Oogmake-up en wenkbrauwen

Oogschaduw zal op een donkere huid veel kleur verliezen. Je kunt voor natuurlijke tinten kiezen, maar fellere kleuren doen het meestal veel beter. Mocht de klant kiezen voor een felle kleur oogschaduw is het aan te raden om deze nat aan te brengen, zodat de kleur sprekender blijft. Een zwart kohlpotlood op de binnenrand van het oog staat bij een donkere huid eigenlijk altijd mooi. 

Een goudtint is vaak ook prachtig en kun je tevens een beetje hoog op de jukbeenderen aanbrengen. Het contrast is prachtig.

De wenkbrauwen kunnen naar wens wat bijgetekend worden. Meestal wordt hiervoor een zwart potloodje gebruikt.

De lippen

De meeste vrouwen met een donkere huid zijn ook gezegend met mooie volle lippen. Wil de klant toch graag wat smallere lippen, dan kan er met een lippotloodje binnen de natuurlijke liplijn getekend worden. Hooguit één à twee millimeter!

Ook voor de lippen zijn sprekende kleuren aan te raden.

Graag
wil ik ter afsluiting laten weten dat dit mijn laatste column zal zijn,
aangezien ik het momenteel erg druk heb met andere werkzaamheden. Ik wil
graag alle lezers bedanken voor het lezen van mijn columns en het geven van
feedback. Ik heb het met heel veel plezier gedaan.

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten