Het opmaken van een oudere huid vergt altijd meer werk dan bij een jongere huid. Rimpels wegwerken met make-up lukt helaas niet en als je niet uitkijkt kan de huid er zelfs ouder uit gaan zien. En dit is natuurlijk niet wat we willen. Wel is het mogelijk om met bepaalde technieken speciaal voor een oudere huid een mooie make-up aan te brengen. De kunst bij een oudere huid is altijd om met de make-up omhoog te werken, zodat wat afhangende wangen of ogen een optische lift krijgen.

De basis

Het belangrijkste onderdeel van de make-up is een goede basis aanbrengen. Na een goede verzorging is het verstandig om een primer aan te brengen die speciaal is ontwikkelt voor een oudere huid met rimpels. Een primer is absoluut geen wondermiddel maar kan wel net een gladdere huid geven om makkelijker te kunnen werken.

Het beste kan een transparante basis met een sponsje aangebracht worden. Zorg er wel voor dat je steeds de huid een beetje strak trekt voor het aanbrengen, voor het mooiste resultaat.

Oneffenheden kun je behandelen met een concealer en zachtjes inkloppen. Op een normale kijkafstand lijkt een matte huid egaler en jeugdiger, dus is een matte, wat dekkende poeder zeker aan te raden. 

De blush

Omdat de wangen iets kunnen zijn gaan hangen is het belangrijk om de blush hoog op het jukbeen aan te brengen in een niet glimmende kleur. Mooi is bijvoorbeeld een oudroze of zalm tint.

Door een matte faceshaper tegen de kaaklijn aan te zetten kun je een strakkere kaaklijn creëren.

De ogen

Bij de oudere huid zie je ook vaak overhangende oogleden. Het mooist is het hierbij om met een zwart of bruin oogpotloodje een accent aan te brengen tussen de wimpers met aan de buitenste ooghoeken wat extra aangezet en naar boven uitgevaagd. Op het bewegende ooglid is het mooi om te werken met een matte grijze of donker bruine tint en deze sluit dan mooi aan op de aangezette buitenhoek. Zorg dat je aan de buitenkanten niet te ver naar buiten gaat met de make-up, maar juist naar boven toe vervaagd. Maak vooral geen gebruik van glans en glitter.

Een lichte kleur mag licht op het oogbeen aangebracht worden. Mascara mag goed aangezet worden. Bij diepliggende ogen moet je er vooral op letten dat er geen donkere tint in de arcadeboog wordt gebruikt omdat dit er voor zorgt dat het nog dieper lijkt te liggen. De wenkbrauwen kun je licht aanzetten en werk zoveel mogelijk naar boven.

De lippen

Na het aanbrengen van wat camouflage en poeder, gebruik je een matte, donkere kleur lippotlood om de contour terug te brengen. Zet de cupidobogen vooral niet te overdreven aan en kleur vervolgens de lippen in met een donkere tint lipstift. Gloss zou ik zeker achterwege laten.

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten