Highlighten, shapen, stroben, baken en sandbaggen

Op make-upgebied zijn er tal van technieken om de vorm van het gezicht te corrigeren en te verfraaien. We lichten er een aantal uit: highlighten, shapen, stroben, baken en sandbaggen. Bij deze technieken speel je met licht en donker en creëer je – in meer of mindere mate – contrasten. Met lichte kleuren leg je de nadruk op een gezichtsdeel en haal je het naar voren, met donkere tinten breng je schaduw en diepte aan.

Highlighten

Wil je een bepaald deel van het gezicht in de spotlights zetten of meer naar voren halen, dan kun je dat doen door te highlighten. Breng een lichte tint (van helder wit tot hele lichte huidskleuren) aan op de jukbeenderen, onder de wenkbrauwen (wenkbrauwbot), in de binnenste ooghoeken, op het bewegend ooglid, onder de ogen, op de neusbrug en de kin. Kies voor een matte of een glanzende tint in een vloeibare of poedervorm. Breng het product aan met je vingertoppen of een kwast. Het highlighten van het gezicht geeft een jonge, frisse uitstraling.

Let op dat je geen maskereffect creëert, vooral bij donkerdere huidskleuren.

Shapen

Met de shape- of contourtechniek geef je met hele lichte en hele donkere huidstinten vorm aan het gezicht. Met dit licht-donker-spel creeer je de gewenste vorm, die bij het gezicht past. Je gebruikt hiervoor de in de huid voorkomende tinten en de varianten hierop; van heel licht (de lichtste huidtint) oplopend naar een donkerdere tint. Die tinten blend je vervolgens, waardoor er veel vorm en contrast in het gezicht ontstaat.Je kunt hiervoor een concealer, poeder, bronzer of foundation gebruiken. Het shapen van het gezicht bestaat vaak uit meerdere lagen, maar oogt – mits je het goed toepast – toch heel natuurlijk. Over het algemeen gebruik je hiervoor matte, koele (bruin)tinten, omdat het voornamelijk schaduwen zijn. Breng wat glans aan op de jukbeenderen, de neusbrug en het bewegend ooglid, zodat je een mooi contrast krijgt.

Let op: heb je de techniek van het shapen niet onder de knie, dan kan het iemand ook ouder maken!

Stroben

Stroben is de trend op make-upgebied, waarbij je het gezicht oplicht en je voorzichtiger bent met de donkere tinten in de schaduw. Je focust met highlights op de gedeelten van het gezicht waar van nature het licht op valt. Denk aan de jukbeenderen, het wenkbrauwbot, het midden van het voorhoofd, de neusbrug, de kin, maar ook de cupidoboog boven de lippen en de binnenste ooghoeken. Je geeft hiermee ook optisch volume aan de lippen. Doordat je vooral met highlights werkt, is er minder contrast in het gezicht. Je werkt lichter in de lichte delen en bouwt de tint op; van de huidstint naar steeds lichter tot helder wit op de lichtst opgelichte delen. Stroben geeft het gezicht een mooie glans en je accentueert de plekken op het gezicht die de aandacht mogen hebben. Breng voor de final touch een klein beetje schaduw en zachte kleuren aan op ogen, lippen en wangen.

Let ook bij stroben op dat je geen maskereffect creëert door te veel highlights aan te brengen. Breng je de highlights op de verkeerde plekken aan, dan lijkt het alsof je klant flink aan het zweten is.

Baken

Afkomstig uit de wereld van de Drag Queens is de techniek van make-up baking of make-up cooking. Met deze techniek egaliseer je met behulp van een vrij dikke make-uplaag het gezicht. Het zorgt ervoor dat het gebied onder de ogen wordt gelift en daarnaast shape je het gezicht. Je brengt eerst concealer, highlighter en foundation aan, zoals gebruikelijk, en poedert dit af met een laag mat, kleurloos (translucent) poeder onder de ogen, op het jukbeen, voorhoofd, de neusbrug en de kin. Laat het poeder vijf tot tien minuten ‘setten’ en verwijder het vervolgens met een poederkwast. Door de warmte van de huid smelten de concealer en het poeder samen en vullen rimpels en lijntjes op. De huid is nu voorzien van highlights en contouren en oogt egaal.

Sandbaggen

Deze techniek lijkt op baken; hierbij maak je ook gebruik van een dikke laag poeder over de highlighter, concealer en foundation, maar nu concentreer je je op het gebied rond de ogen en de mond. Breng het poeder aan met een make-upsponsje; met het poeder creëer je een barrière en voorkom je dat de make-up gaat vloeien. Breng vervolgens de make-up op ogen en mond aan en verwijder daarna het poeder. Het poeder heeft alle huidoliën opgenomen en hierdoor blijft de oog- en lipmake-up langdurig zitten.

Wat is jouw favoriete make-uptechniek? Zijn er technieken die je juist wel of juist niet bij je klanten toepast?

Gerelateerde berichten