Als je een gemiddelde consument vraagt wat ‘de nagel’ is, zullen zij bijna altijd de nagelplaat aanwijzen. De professionele nagelstylist weet echter dat een nagel veel meer is dan dat. Maar, hoe zit het ook alweer precies?

Functie

De nagel of nagelunit is een complex systeem van anatomische onderdelen, die er samen voor zorgen dat de nagelplaat vastzit op de vingers of tenen. De functie hiervan is dat je je kunt krabben, dat je dingen makkelijker open kunt maken, maar ook dat je een beter tastgevoel hebt.

Matrix

Het begint allemaal bij de Matrix: cellen die op een vaste plek in de vinger zitten. De matrixcellen produceren constant keratinecellen, die de bouwstenen zijn van de nagelplaat. De hoeveelheid matrixcellen en de vorm waarin deze matrixcellen gezet worden, is genetisch bepaald. Er kunnen er niet meer bij komen. Het kunnen er wel ‘minder’ worden, doordat ze beschadigd raken bij hormonale wisselingen, medicatie of trauma. De cel zelf gaat dan niet weg, maar stopt met het produceren van keratinecellen.

Eponychium, proximale nagelvouw en cuticle

Het eponychium is de huidlaag die de matrix beschermt en bedekt. Het is een huidlaag die zich terugvouwt de vinger in. De daadwerkelijke vouw en het randje wat daarbij hoort heet proximale nagelvouw. De bovenzijde van het eponychium (voor de vouw) is ‘normale’ huid. De onderzijde van het eponychium (na de vouw) is ‘plakkerige’ huid. Deze plakkerige huid zit vast aan de nagelplaat, zodat er een gesloten geheel ontstaat. Het plakkerige deel van het eponychium moet zich constant vernieuwen, omdat de nagelplaat groeit en er dus steeds een nieuwe verzegeling gemaakt moet worden. Als deze verzegeling voorbij de proximale nagelvouw groeit, dan heeft deze geen functie meer en zijn het dode huidcellen oftewel cuticle.

Nagelplaat

De nagelplaat is een relatief harde schelp, die gemaakt wordt uit kleine keratinecellen. De nagelplaat is van groot belang voor het tastgevoel, samen met het vingerkootje. Als er druk op de nagelplaat of het vingerkootje komt, dan worden de zenuwen in het nagelbed geprikkeld doordat ze samengeperst worden. Daarom voel je dus extra goed met je vingertoppen en heeft een nagelbijter daar vaak juist minder gevoel.

Nagelbed

De nagelplaat zit vast aan het nagelbed. Het nagelbed zit vol met kleine bloedvaatjes, die de nagelplaat zijn roze uitstraling geven. Bovendien zorgen de bloedvaatjes voor aanvoer van voedingstoffen, zodat ook in het nagelbed kleine keratinecellen gemaakt worden. Hierdoor kan de nagelplaat vooruit groeien, zonder dat de verzegeling met het nagelbed verbroken wordt. Daarnaast zorgt het nagelbed ervoor dat er water en olie in de nagelplaat komt, zodat deze flexibel en transparant blijft. De vele zenuwen in het nagelbed zorgen voor het tastgevoel.

Hyponychium

Op het uiteinde van het nagelbed zit het hyponychium. Dit is een sterke zegel die de nagelplaat aan de onderzijde vasthoudt aan de vingertop. Het hyponychium beschermt het kwetsbare nagelbed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het is dus van groot belang dat deze te allen tijde intact blijft.

Laterale vouwen

De zijkanten van de nagelplaat worden vastgehouden door de laterale vouwen. Ook deze zorgen ervoor dat het nagelbed afgesloten is en dat er geen bacteriën, virussen en schimmels bij kunnen. Als de laterale vouw niet voldoende verzadigd is met oliën, dan kan deze uitdrogen en ontstaan er kleine, harde, uitstekende stukjes huid. Als deze weggebeten of weggepulkt worden, dan wordt de verzegeling verbroken en is de kans op een ontstoken laterale vouw zeer groot.

Als je klant bij een volgende afspraak vraagt wat de nagel nu precies is, weet jij precies wat je kunt antwoorden. Dat de nagel een complex geheel van vele anatomische onderdelen is, die allemaal met elkaar samenwerken. En geef meteen het advies om voor al deze onderdelen goed te zorgen en ze met respect te behandelen. Want, als een of meerdere onderdelen beschadigd raken dan kan dat grote problemen geven.

Dit artikel is geschreven door Wendy Vink.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten