Het einde is in zicht. Ik heb om precies te zijn, nog één schoolopdracht te gaan en dan rond ik mijn opleiding: Make-up Artist/ Visagiste succesvol af. In september 2013 begon ik met deze opleiding. Voordat ik de opleiding begon is er een hoop voorafgegaan voordat ik daadwerkelijk besloot deze gedurfde stap te zetten. De stap om te gaan doen waar ik echt gelukkig van wordt. In een volgende column vertel ik hier meer over.

Vanaf het moment dat ik mij had ingeschreven voor deze opleiding, telde ik de dagen af voor de eerste stap om mijn droom te verwezenlijken: van mijn passie, mijn werk maken! Mijn creativiteit en gekkigheid dat door mijn hoofd spookt te gebruiken om de wereld nog mooier te maken! Jeej!

Maar het is niet alleen maar glitter and glamour en het gaat zeker niet allemaal vanzelf. Er zijn zoveel vooroordelen over visagisten en over de beautyindustrie in het algemeen. “Wij zijn dom!? Wij zijn oppervlakkig!? Wat stelt het beroep nou eigenlijk voor!? Een beetje schilderen hier en daar!?.’’

Ik ben ervan overtuigd dat al mijn collega’s Make-up Artists, het met mij eens zullen zijn dat dit niet zomaar een beroep is, het is Kunst! Het is niet zomaar ‘effe make-uppen’ en nee niet iedereen kan dit. Je moet in ieder geval passie hebben voor het vak, creatief zijn, lef hebben, ondernemend zijn,  gemotiveerd zijn en doorzettingsvermogen hebben. En dan ben je er nog laaaaaaaang niet!

Ook ik heb tijdens mijn opleiding (en nu nog steeds) altijd hard moeten werken om mijzelf te onderscheiden, mijzelf te blijven ontwikkelen en het beste uit mijzelf te halen. Nooit kennis genoeg, inspireren en laten inspireren, i love it! Vanaf het begin greep ik alle kansen en opdrachten aan, om ervaring op te doen. Betaald of niet betaald, leuk of niet leuk, i did it. Ik heb geleerd dat je in het begin door de zure appel heen moet bijten en je trots opzij moet zetten. Ik heb bijvoorbeeld ooit een fotoshoot gehad in een HEERLIJK ruikende koeienstal… met mijn pumps… in de koeienstront…

Altijd op lange termijn denken! Weet waarvoor je het doet, dat hield me op de been, zelfs in de koeienstront. Je komt er niet als je veilig thuis alleen maar jezelf en je vriendinnen zit op te maken. Dat is wel leuk, maar als je weet dat je meer ambitie hebt, zal je toch een andere route moeten gaan bewandelen. De tijd gaat hard! Dus besteed je tijd nuttig en effectief.

En nu!? Nu heb ik bijna mijn opleiding afgerond en kan ik mij eindelijk officieel Make-up Artist/ Visagiste gaan noemen. Maar daar neem ik geen genoegen mee natuurlijk. Hoe nu verder? Wat ga ik doen? Wat staat mij te wachten? Ga ik verder studeren? Ga ik als freelancer werken? Hoe kom ik structureel aan opdrachten? Hoe kom ik aan de juiste contacten? Hoe kom ik aan een vaste baan? Hoe profileer ik mij zelf op de arbeidsmarkt? Whaaa kom ik überhaupt aan een baan?! Ja precies, waar zal ik eens beginnen? Een hoop vragen en ik ben als de dood!

Gelukkig ga ik al deze spannende uitdagingen samen met jullie beleven, jullie kunnen leren van mij, en ik krijg er morele steun voor terug. Goede deal toch?

Dit artikel is geschreven door Esmae Elfilali.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten