Iedereen kent wel een vrouw die er veel jonger uitziet dan haar daadwerkelijke leeftijd. We vragen ons allemaal af wat haar geheim is – is ze gezegend met goede genen, zit het in de wijze van huidverzorging of heeft ze een cosmetische behandeling ondergaan? vindt en hoe veranderingen in de genexpressie het uiterlijk en de kwaliteit van de huid beïnvloeden. De studie van Olaz toont aan dat de vrouwen die er uitzonderlijk jong uit zien voor hun leeftijd biologische overeenkomsten hebben. Bovendien heeft het onderzoek specifieke veranderingen in genexpressie waargenomen die invloed hebben op het huidverouderingsproces gedurende verschillende decennia in het leven van een vrouw.

Het onderzoek wijst uit dat 2000 van de ongeveer 20.000 genen voor de unieke huidsamenstelling zorgen. Deze genen zijn verantwoordelijk voor een groot aantal belangrijke biochemische functies, waaronder cellulaire energieproductie, celverbindingen en adhesieprocessen, huid- en vochtbarrière-vorming, DNA-herstel en replicatie en de productie van anti-oxidanten. Uit de MDE Multi-Decennia Etniciteit studie blijkt dat, ondanks dat we allemaal deze genen in onze huid hebben, het verschil zit in hoe sterk deze genen tot uiting komen in het uiterlijk van de  huid.Deze eerste bevindingen zijn gepresenteerd tijdens het 23e World Congress of Dermatology, dat plaatsvond van 8-13 juni in Vancouver.

Daarnaast blijkt uit de studie, voorlopig nog alleen op basis van de resultaten van de Kaukasische vrouwen, dat er onderscheidende genexpressie “kantelpunten” zijn die voorkomen in elk decennium naarmate we ouder worden:

1. Daling in reactie van antioxidanten (twintigers)

2. Daling in bio-energie van de huid (dertigers)

3. Verhoging in cellulaire veroudering (veertigers)

4. Daling van de huidbarrière-functie (vijftigers)

5. Versnelling van alle bovengenoemde punten (zestigers)

De MDE studie, die van start ging in 2012, verbindt verbindt genotypisch en fenotypisch  wetenschappelijk onderzoek en bestudeert vrouwen in bijna elk decennium van het leven – van twintigers tot zeventigers – en van verschillende etniciteiten – Kaukasische, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische vrouwen. De studie is geleid door Dr. Alexa Kimball, Professor in dermatologie aan de Harvard Medical School/Massachusetts General Hospital, en andere leidende wetenschappelijke en analytische onderzoekpartners op het gebied van systeembiologie, biologie van de huid, en 3D-beeldvorming en hormoonindeling. Bovendien is Olaz voor de eerste keer een samenwerking aangegaan met 23andMe, een toonaangevend bedrijf voor persoonlijke genetica. De samenwerking met 23andMe gaf Olaz de mogelijkheid om de etnische profielen van alle MDE deelnemers tot in detail te onderzoeken en de resultaten hiervan op te nemen in de studie. Olaz is begonnen om deze etnische profielen te linken aan huideigenschappen om zo meer te leren over hoe de huid bij verschillende etniciteiten veroudert.

Gerelateerde berichten