Als nagelstylist ben je dé deskundige in hand- en nagelverzorging. Tijdens je behandeling is er volop tijd om je klant adviezen te geven. Vooral over de verzorging van de nagelriem, want daar bestaan nogal wat misverstanden over.

De nagelriem vormt het uiteinde van de nagelplooi. Hij beschermt het groeicentrum van de nagel (de matrix) tegen beschadigingen en aanvallen van bacteriën. De nagelriem is dus bijzonder nuttig. Dagelijkse verzorging met nagelriemolie is onmisbaar. Een harde, leerachtige nagelriem kan namelijk een slecht uitgroeiende dwangnagel veroorzaken. 

Misverstand 1: knippen
Veel Oosterse vrouwen zijn gewend hun nagelriem helemaal weg te knippen. Ze vinden de nagelriem niet ‘esthetisch’. Helaas is het wegknippen van de nagelriem desastreus voor de groei van de nagel. De matrix ligt dan ‘open en bloot’ voor aanvallen van bacteriën. Daardoor kunnen infecties ontstaan. Een acute ontsteking, ‘omloopje’ genaamd, herken je aan een rode, kloppende en gezwollen nagelriem met pus. Je kunt er zelfs koorts bij krijgen. Behandel je zo’n ontstoken nagelriem niet (met antibiotica), dan kan de nagel loslaten van het nagelbed. 

Misverstand 2: losse velletjes
Van de nagelriem zelf moet je altijd afblijven, maar de losse velletjes op de nagelwallen en de nagelriem moet je juist wél verwijderen. Losse velletjes komen vooral voor bij klanten met een heel droge huid. Je ziet ze ook vaak bij nagelbijters die op hun nagelriemen knabbelen. Knip de losse huid voorzichtig weg met een scherpe, gedesinfecteerde tang. Ze beschadigen snel tijdens het vijlen of er komen productresten in bij het opzetten van kunstnagels. Wegknippen voorkomt ook dat de klant eraan gaat trekken of bijten.  

Misverstand 3: terugduwen 
Veel klanten denken dat nagels zuurstof nodig hebben om te kunnen groeien. Ze zijn bang dat hun nagels ‘stikken’ of minder goed groeien als de nagelriemen niet teruggeduwd worden. Dat is absoluut niet waar. Nagels hebben geen zuurstof van buitenaf nodig om te groeien. De bloedvaatjes in de matrix voeren voldoende zuurstof aan. Als je te hard je nagelriemen terugduwt, worden de nagels juist heel lelijk. Bij het halve maantje is de nagel nog niet helemaal gekeratiniseerd en daardoor extra kwetsbaar. Zeker als je met je duimnagels of een pen te keer gaat, beschadig je de matrix en ontstaan er ribbels op de nagelplaat. 

Misverstand 4: huidresten
De nagelriem is niet hetzelfde als het laagje heldere huid (in het Engels vaak cuticle genoemd) tussen de nagelriem en de matrix dat de nagel extra beschermt. Bij de meeste vrouwen zie je (witgekleurde) huidrestjes op de nagelplaat. Die mogen mag wél verwijderd worden. Het moet zelfs, als je kunstnagels wil aanbrengen of nagels lakken. Anders zullen de kunstnagels of de lak loslaten. Voor het verwijderen van huidresten moet je een brede cuticle pusher gebruiken. Als je die goed horizontaal houdt, geef je automatisch de juiste hoeveelheid druk. Zitten de huidresten erg vast, dan kun je de huid eerst losweken in een badje met nagelriemolie of een speciale cuticle scrub gebruiken. 

 Tot slot: adviseer je klanten om zoveel mogelijk handschoenen te dragen bij schoonmaak- en tuinklussen. Dan blijven hun nagelriemen en dus hun nagels en handen veel mooier.

Gerelateerde berichten