Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven lanceert de campagne: Vind jij dat oké? #NOWAY!. De campagne is een cruciale stap in de voortdurende inzet voor een veilige en respectvolle omgeving, voor zowel patiënten als zorgmedewerkers. De campagne, die plaatsvindt van 23 oktober tot 23 november, heeft tot doel bewustwording te creëren over agressie in de gezondheidszorg en wederzijds respect te bevorderen.

Patiënten en bezoekers worden bewust gemaakt van het probleem van agressie, discriminatie en intimidatie in de gezondheidszorg. Met de campagne wil het Catharina Ziekenhuis iedereen aanmoedigen om altijd respectvol gedrag te tonen tegen zorgmedewerkers. De campagne is niet alleen een boodschap voor iedereen die naar het ziekenhuis komt. Nardo van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur vindt het ook belangrijk dat zorgprofessionals in het ziekenhuis goed leren om te gaan met agressie. “In de campagne informeren we bijvoorbeeld ook leidinggevenden over hoe ze collega’s kunnen ondersteunen die agressie ervaren. We voorzien onze medewerkers van de juiste trainingen en richtlijnen om effectief om te gaan met agressieve situaties. Daarnaast vinden we het belangrijk dat zij zich gesteund en erkend voelen. Agressie tegen onze zorgprofessionals is niet oké.”

Agressie neemt toe
De campagne is tot stand gekomen naar aanleiding van diverse onderzoeken die aantonen dat agressie naar zorgmedewerkers toeneemt en aandacht behoeft. Deze stijgende trend is recent bevestigd door de werkbelevingscan voor medisch specialisten die is uitgevoerd door Santeon en de Nationale a(n)ios-enquête 2022. Ook uit de enquête van beroepsorganisatie NU’91 blijkt dat 92% van de verpleegkundige leden in 2022 te maken heeft gehad met agressie, zowel verbaal als fysiek.

Ilona, verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis herkent de cijfers. “In ons werk komen we vaak in aanraking met mensen die veel stress ervaren. Omdat zij zelf plotseling ziek zijn, of omdat ze in het ziekenhuis zijn met een dierbare. Die stress zorgt regelmatig voor een kort lontje tegen een zorgmedewerker. We begrijpen het vaak wel, maar normaal is het niet. Ik ben er dan ook erg blij mee dat we met deze campagne bewustwording gaan creëren dat het niet oké is om je zo in het ziekenhuis te gedragen.”

Met Vind jij dat oké? “#NOWAY!” presenteert het Catharina Ziekenhuis een krachtig statement. We moedigen iedereen aan om deel te nemen aan de campagne tegen Agressie en ons te steunen in onze missie om agressie in de gezondheidszorg te verdrijven. Samen creëren we een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.

Gerelateerde berichten