Wie naar fashion shows kijkt, ziet de glitter en glamour er van af spatten. Mooie modellen in de schitterendste creaties paraderen over de catwalk. Het publiek is enthousiast en vergaapt zich aan alle luxe en weelde. Maar hoe gaat het er achter de schermen aan toe? Hoe staat het met de glitter en glamour van de visagist?

Achter de schermen

Nou, ik kan je uit de droom helpen: die is er niet. Als je geluk hebt, is er een visagiehoek voor je gereserveerd met een tafel, spiegel en een hoge stoel, maar vaker is het flink improviseren hoe je alle spullen uit kunt stallen en ook nog je kont kunt keren. Zelf heb ik al op verschillende plekken de make-up van een model gedaan; van een invalidentoilet tot aan een bankje in een park. Ik kan je verzekeren dat je rug hier absoluut niet blij van wordt.

Keihard werken

Of het nu gaat om een glamour shoot of een fashion show, het is keihard werken om alles op tijd af te krijgen en om tegelijkertijd mooie resultaten neer te zetten. De visagist maakt vaak lange uren en is niet alleen als een van de eerste aanwezig, maar vaak ook als een van de laatste weg. Bovendien moet je het niet erg vinden dat je maar weinig erkenning krijgt en maar zelden wordt vernoemd. De enige glitter en glamour voor de visagist bij bijvoorbeeld een fashion show, is hooguit de glitter die is achtergebleven op de visagietafel.

Ook buiten je opdrachten om ben je constant aan het werk; netwerken en zorgen dat je weer volgende opdrachten krijgt, werken aan je naamsbekendheid zodat mensen je kunnen vinden, en vooral ook heel veel opdrachten mislopen omdat de concurrentie enorm groot is.

Droombaan als visagist

Maar waarom willen dan toch zo veel mensen visagist worden? Het antwoord is simpel: omdat het geweldig is om de uiteindelijke resultaten te zien. En, omdat het waanzinnig leuk is om creatief bezig te zijn en je lekker uit te leven met make-up. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat je mensen mooier kunt maken en kunt laten stralen. Als je daarna je werk ziet, dan kun je niet anders dan zelf ook stralen.

Geen dag is hetzelfde of zelfs maar saai. Je werkt steeds met verschillende mensen en op uiteenlopende locaties. Ik houd ervan en zou niets anders willen. Als ik glitters wil, dan breng ik ze zelf wel aan!

Dit artikel is geschreven door Bianca van Zon, visagist.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten