Als jij je penseel neerlegt en opgelucht kan ademhalen dat het nagelkampioenschap nail art voorbij is, wacht de vakjury een zware taak. Zij kijken naar het eindresultaat en op basis van de criteria uit het wedstrijdreglement gaan zij hun punten verdelen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Wat voor tips hebben juryleden waar jij je voordeel mee kunt doen?

Doe jij regelmatig mee met (nail art) wedstrijden? Dan ben je vast al druk bezig met het verzinnen van een origineel thema. Welke materialen, technieken en kleurkeuzes ga je toepassen in je design? Wie vraag je deze keer als model? Toch zijn er verder nog een aantal andere zaken die een goede voorbereiding vereisen. Lees snel verder welke adviezen onze vakjuryleden jou geven!

Het juiste model
Bij een nail art-wedstrijd is de keuze van een model erg belangrijk. De meeste mensen denken dat dit alleen bij kampioenschappen French manicure belangrijk is, maar niets is minder waar. Zodra de hand van een model bij de jury verschijnt willen ze een ‘wow’-effect zien. Hoe mooi het design ook is, als een hand minder mooi is, verlies je hier toch altijd punten op. Kies dus voor een model met mooie handen, lange slanke (rechte) vingers, zodat het geheel er verzorgd uitziet. Deze combinatie brengt meerwaarde, en is – tezamen met het design – oogstrelend. Het gehele plaatje moet kloppen. Let er ook goed op dat je model geen tatoeages of andere herkenningen heeft. Dit zien we helaas toch nog te regelmatig. Houd er goed rekening mee dat de vorm nagels die je maakt goed bij de hand van je model passen. Zorg dat je model weet wat er van haar verwacht wordt, en dat ze weet wat de jury ‘achter de gordijntjes’ met hun handen gaan doen. Sommige modellen schrikken van al dat gedraai aan hun handen, en houden de handen dan erg stijf.

Wedstrijdreglement
Lees altijd het volledige wedstrijdreglement goed door, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt en vooral wat wel en niet mag. Ook al heb je vaker meegedaan aan een wedstrijd, dan nog is het belangrijk het reglement door te lezen. Wedstrijdreglementen worden vaak aangepast omdat bijvoorbeeld internationale regels veranderen of door feedback die verkregen is na een wedstrijd. Daarbij komt ook nog eens dat twee op het oog dezelfde wedstrijden toch andere regels kunnen hebben met betrekking tot de te maken nagels. Het zou jammer zijn als je punten verliest omdat je je niet goed aan het reglement gehouden hebt! Door ook de beoordelingscriteria goed te lezen, weet je als deelnemer waar je punten op kunt scoren. Vaak worden er, tot grote verbazing van de deelnemer(s), punten afgetrokken en soms zelfs diskwalificatie, omdat de deelnemer toch iets anders heeft begrepen of doet dan wat er in het reglement staat.

Goede voorbereiding
Alles valt en staat met een goede voorbereiding. Het begint met een idee, of misschien wel meerdere! Schrijf die ook op, met verschillende trefwoorden. De meest goede ideeën ontstaan op onverwachte momenten, dus is het handig altijd een notitieblok op zak te hebben. Vervolgens ga je dat idee verder uitwerken door inspiratie op te doen: je kunt zoeken op internet, in kunstboeken of andere bronnen. Het thema of idee dat je dan gevormd hebt, krijgt meer ‘body’ door te schetsen of tekenen op papier. Daarna werk je het thema uit op nageltips, zodat je meer grip krijgt op volgorde in de stappen,  materiaal- en kleurcombinatie, compositie, lengte van de nagels en vorm, en of het allemaal klopt met elkaar. Dit betekent veel denkwerk, uitproberen en herhalen. Noteer alles tot aan het eindresultaat wat je doet: werkwijze, gebruikte voorgeschreven materialen en kleurencombinaties. Dit helpt namelijk als een geheugensteun bij alles wat je nodig hebt op de wedstrijdvloer. Door thuis veel te trainen op tijdsdruk, kun je beoordelen of je voldoende tijd hebt tijdens de wedstrijd om je design te maken. Oefen ook samen met je model, zodat je op elkaar ingespeeld raakt en allebei weet waar je op moet letten. Door een goede voorbereiding verminder je stress, zodat je ook nog kunt genieten van de wedstrijd!

Kleurgebruik
Probeer bij het kiezen van de kleuren de harmonie van de gekozen kleuren goed te gebruiken. De jury ziet regelmatig dat deelnemers bij het kleurgebruik op ‘safe’ spelen. In plaats daarvan kun je ook eens een mooie fading als achtergrond toepassen in plaats van alleen een basiskleur zoals cover pink. Sla dan natuurlijk niet door in het extreme door te veel verschillende kleuren te gebruiken. Hierdoor is de nail art moeilijk te onderscheiden, dat dan ten koste gaat van het eindresultaat.

Vertel een verhaal
Het gaat er niet altijd om wie het mooiste kan tekenen of schilderen op de nagels (of bij een tipbox-wedstrijd). Het gaat er juist om welk verhaal je vertelt en hoe je dat vertelt; met welke materialen werk je en hoe verwerk je die materialen in het ontwerp. Maak het niet te simpel. Gebruik bovendien alle tien de nagels om een duidelijk verhaal te vertellen. Vaak is het verhaal in zes nagels al verteld en wordt op de andere vier nagels slechts een kleine detail gezet. Meestal hebben die details zelfs niets met het verhaal te maken. Bij elke ‘lege’ nagel kunnen er dan punten worden afgetrokken, en dat is zonde! Originaliteit wordt beloond. Probeer dat dus ook te zijn, maar ga geen tekenfilms of andere personages natekenen die trouwens veelal copyright beschermd zijn. Durf met jouw ontwerp uit je comfort zone te treden en out of the box te denken. Als nagelstylist ben je immers ook een echte artiest! Belangrijk is dat je het thema voor nail art goed benadrukt en de sfeer op iedere nagel tot uiting brengt. Kies met zorg je materialen en zorg dat de materialen het thema opleuken en versterken. Bij een nail art-wedstrijd gaat het primair om de nail art, maar het is ook heel belangrijk om een perfect nail design af te leveren. Juist dan komt de nail art nog veel meer tot uiting, wat uiteindelijk het gevraagde ‘wow-effect’ geeft.

Oefening baart kunst
Tot slot is het aan te raden de nodige workshops, trainingen of private coaching gevolgd te hebben, die gericht zijn op wedstrijden. Hoe meer training, des te meer behendigheid je in je vingers krijgt. Samen met een flinke dosis creativiteit en doorzettingsvermogen zal je vroeg of laat een keer de beker in ontvangst mogen nemen. Maar… denk eraan dat deelnemen belangrijker is dan winnen!

Gerelateerde berichten