De zomer komt eraan en de eerste zonnestralen hebben zich al ruim laten zien. Heerlijk, maar wel potentieel gevaarlijk. Ook al lijken de zonnestralen in de lente en  het begin van de zomer misschien onschuldig, toch kun je hier flink door verbranden met alle gevolgen van dien. Wie heeft ze niet al gezien dit voorjaar? De roodverbrande neuzen, nekken en schouders?

De zonnekracht hangt niet samen met de temperatuur. De zon kan namelijk op een heldere en koele dag net zo sterk zijn als op een warme dag. Daardoor hebben mensen nog minder in de gaten dat ze moeten oppassen voor teveel zonlicht.  Vooral voor lichte huidtypes is het gevaarlijk. 

Er zijn 6 verschillende huidtypes te onderscheiden. Deze worden aangeduid met fitzpatrick 1 tot en met 6. Deze indeling gebeurt op basis van de reactie van de huid op de zon, de mate van verbranding en bruining. 

Huidtype 1: De huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. Het is een erg lichte huid, vaak met sproeten. Mensen met rood of lichtblond haar en lichte ogen vallen onder dit huidtype. 

Huidtype 2: De huid verbrandt snel en wordt zeer moeilijk bruin. Het is een lichte huid. Mensen met blond haar, grijze, groene of blauwe ogen hebben meestal huidtype 2.

Huidtype 3: De huid verbrandt minder snel en wordt gemakkelijk bruin. Het is een licht getinte huid. Mensen met donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen hebben meestal huidtype 3.

Huidtype 4: De huid verbrandt bijna nooit en bruint heel goed. Het is een natuurlijk getinte huid. Mensen met donker haar en donkere ogen hebben meestal huidtype 4.

Huidtype 5: De huid verbrandt zeer zelden en bruint intensief. Mensen hebben een donker getinte huid.

Huidtype 6: De huid verbrandt niet en is zeer donker gepigmenteerd of zwart.

Onze huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die wordt gemaakt en wordt behouden. Melanine bestaat uit 2 soorten pigment, namelijk eumelanine en feomelanine. Eumelanine is dominant bij bruin en zwart haar, terwijl feomelanine verantwoordelijk is voor blond en rood haar. We zien dat mensen rond de evenaar wonen vaker een donkere huid hebben, dan mensen die in meer noordelijke landen wonen. Logisch natuurlijk, want de donkere huidskleur beschermt zich beter tegen de zon. Mensen met een donkere huid produceren namelijk meer eumelanine, deze beschermt de huid tegen zowel UV-A- als UV-B-stralen. 

Je komt waarschijnlijk al deze huidtypes tegen in de praktijk, waarbij de kennis vaak beperkt is tot verbranding en mogelijkheid tot huidkanker. Door hier goed over te adviseren en altijd je behandeling af te sluiten met het aanbrengen van een zonnebrandcrème, zorg je ervoor dat mensen bewuster zijn van de schadelijke invloeden van de zon wanneer ze er niet verstandig mee omgaan. Zelfs ondanks dat een donkere huid meer melanine aanmaakt, dienen alle huidtypes zich goed te beschermen tegen teveel zonnestralen. 

De werking van een zonnebrandcrème beschermt de huid niet alleen tegen de zon, maar beschermt ons ook tegen pigmentvorming, rimpels en zonverbranding.

Gerelateerde berichten