3D printen van de menselijke huid Science Fiction?
Het klinkt als science fiction, maar het is iets wat onze nabije toekomst zeker zal gaan beïnvloeden: 3D-printen. Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale "bouwtekeningen" (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. 3D printing is dus niet hetzelfde als het gewoon afdrukken van 3D uitziende afbeeldingen op papier. De techniek wordt nu al vaak gebruikt voor het maken van prototypes maar in de toekomst is het niet ondenkbaar dat dit ook wordt gebruikt om bijvoorbeeld huid of organen te printen. Sterker nog, vier Leidse studenten die de masterspecialisatie Science Based Business volgen, bedachten Skinprint, een 3D-printer die slechts een minuscuul stukje huid nodig heeft om grote hoeveelheden huid te printen. Het is nog maar een idee, maar hoe lang zal het duren voordat dit echt mogelijk is?
Skinprint
De behoefte aan menselijke huid is dringend en nog altijd stijgend. Patiënten met brandwonden en huidziekten lijden intens door het verwijderen van de huid. Veel patiënten kunnen niet nauwkeurig worden behandeld met de huidige therapieën, aangezien de hoeveelheid en kwaliteit van de menselijke huid door de huidige technieken onvoldoende is. Nu wordt met een soort kaasschaaf meestal huid van het bovenbeen afgehaald. In tegenstelling tot de methode met de 3D-printer is dit vaak niet genoeg om de gehele brandwond in één keer af te dekken. Vier Leidse studenten bedachten SkinPrint waarmee de menselijke huid in theorie geprint zou moeten kunnen worden.
Het idee achter Skinprint
Met een naald wordt een klein stukje gezonde menselijke huid weg gehaald. Die huidcellen worden in een laboratorium op kweek gezet en vermenigvuldigd. Deze cellen worden vervolgens gebruikt als de inkt voor de bio printer om een stuk huid mee te printen. Met de geprinte huid kan vervolgens in het ziekenhuis een huidtransplantatie plaats vinden. Een belangrijk voordeel is dat er grote stukken huid geprint kunnen worden.
Is de printer al in gebruik?
Helaas is Skinprint nog slechts een idee en nog niet in gebruik. Een van de belangrijkste uitdagingen die nog moet worden opgelost om het echt te kunnen laten werken is dat er een verbinding gemaakt moet kunnen worden tussen het geprinte materiaal en de rest van het lichaam. Ook is de methode nog niet goedgekeurd door de European Medicines Agency, want het bewijs dat de methode veilig is ontbreekt nog. Ongeacht de uitdagingen geloven veel wetenschappers er in dat bioprinting een standaard techniek is die binnen een paar decennia toegepast zullen worden.