Het Digitaal Acne Informatie Centrum voor jongeren (DAIC) lanceerde eind maart de site wegacne.nl om jongeren alles over het ontstaan van acne en de behandeling te wijzen.  In begrijpelijke taal en met advies over voeding en de te gebruiken producten. Met filmpjes die uitleggen hoe de behandeling in een schoonheidssalon werkt. Scholen kunnen zich aanmelden voor een les over acne in de klas. Een specialist legt dan de jeugd alles uit over acne en de huid. 

Acne vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en komt door een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacterie Propionibacterium acnes die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. Acne begint ongeveer bij het intreden van de puberteit. Jongens hebben, als ze acne hebben, dit vaak veel heftiger dan meisjes. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door de mannelijke hormonen (androgenen).

Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Maar dat geldt niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van “jeugdpuistjes” hebben.Mensen die erg aan acne hebben geleden dragen daar overigens wel vaak levenslang de littekens van mee, in de vorm van putjes en huidonregelmatigheden

Gerelateerde berichten