Veel ondernemers, ook de eenmanszaken, zoeken naar een goede manier om hun pensioen op te bouwen. Voor de hand liggende mogelijkheden zijn het banksparen of deelname aan een (ZZP) pensioenfonds. Volgens Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, zouden er betere alternatieven moeten zijn voor het opbouwen van een pensioen. 

Jerry Helmers: “Neem nu eens een ondernemer, die jaarlijks gemiddeld 5.000 euro pensioenpremie stort, bijvoorbeeld via banksparen. De rente is zo ongekend laag, ook voor langere looptijden, dat je weet dat de opbrengsten nihil zijn. Hoezo pensioenopbouw? En: waarom je pensioen laten groeien via beleggingsfondsen waar de top beslissingen neemt en de spaarder nauwelijks direct invloed heeft op de keuzes van die top.

Dan kun je dus beter je geld rechtstreeks investeren in een andere onderneming. Of je 5.000 euro via Crowdfunding aan inspirerende start-ups gunnen. Als je die bedragen dan fiscaal mag opvoeren als aftrekpost, tot aan het maximum van de jaar- en/of  reserveringsruimte, dan wordt direct investeren ineens véél interessanter én toegankelijker. En hoe mooi is het niet als je bijvoorbeeld een paar jaar later je investering terug hebt verdiend inclusief de afgesproken vergoeding. Een betere pensioenopbouw kunnen wij ons niet voorstellen.”

De inleg – de investering – zou dan net als bij het banksparen en bij de aankoop van lijfrentes, fiscaal aftrekbaar moeten zijn, tot het maximum van de beschikbare jaar- en/of reserveringsruimtes. Conform de huidige regels dus. 

ZZP Netwerk Nederland heeft in de afgelopen weken deze plannen en gedachtegangen laten toetsen door accountants en pensioenspecialisten op alle denkbare niveaus. Helmers: “We hebben nauwelijks een kritisch geluid ontvangen. Dus, wat ons betreft kunnen we de mogelijkheden voor pensioenspaarders met onmiddellijke ingang vergroten en een bijdrage leveren aan de potentiële slag- en groeikracht van het ondernemerschap in Nederland.”  

Jerry Helmers brengt dit idee nu onder de aandacht bij diverse media, leden van de 2e kamer en het ministerie van Economische zaken om te kijken of er voldoende draagvlak is. Wat vinden jullie van dit idee? Zou dit voor jullie als ondernemer in de schoonheidsbranche ook een oplossing zijn of zien jullie andere/betere oplossingen om je pensioen op te bouwen?

Gerelateerde berichten