In een persbericht heeft ANBOS laten weten te starten met het uitwerken van criteria voor een snelle inventarisatie van zogenoemde energy based devices (EBDs). De EBDs die worden gebruikt in de schoonheidsbranche worden middels een zogenaamde ‘quick scan’ beoordeeld door een onafhankelijke partij, DARE!!, op onder andere CE-markering en testrapporten. De procedure bij DARE!! is inmiddels opengesteld voor leveranciers.

De witte lijst geeft een overzicht van apparatuur waarvan uitsluitend en alleen de CE- markering is beoordeeld door een competente, onafhankelijke derde partij. In eerste instantie is met leveranciers afgesproken dat de focus, tot september, ligt op IPL/laserapparatuur. Bij ANBOS is dit een geregistreerde specialisatie voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten. In een later stadium kan ook andere apparatuur beoordeeld worden voor publicatie op de witte lijst.

Marlies Verlinde van de ANBOS: “Vanaf 15 maart kunnen leveranciers hun apparatuur (EBDs) aanmelden voor beoordeling voor de witte lijst. We hopen dat veel leveranciers zich hiervoor inschrijven, zodat schoonheidsspecialisten meer duidelijkheid krijgen over de apparatuur in hun salon.”

Zekerheid en objectiviteit voor leden

De witte lijst zou voor ANBOS-leden meer zekerheid en objectiviteit moeten bieden alvorens men investeert in deze apparatuur, zo stelt de organisatie. Het voordeel voor de ANBOS-leden is dat zij voor dergelijke apparatuur op de witte lijst niet zelf hoeven te controleren of de juiste documentatie en labelling aanwezig is. Hiermee helpt ANBOS haar leden op weg met het maken van keuzes en neemt ze werk uit handen.

Extra check voor leveranciers

Naast voordelen voor de ANBOS-leden ziet de organisatie ook pluspunten voor de leveranciers. De beoordeling voor de witte lijst is immers een extra check of hun apparatuur voldoet aan de Europese regelgeving, oppert de ANBOS. “Zij krijgen een korte rapportage van de bevindingen van de quick scan. Bovendien worden ze op een positieve manier zichtbaar bij afnemers”, aldus de organisatie.

Onderdelen quick scan

Sinds 15 maart jongstleden kunnen leveranciers hun apparatuur aanmelden voor de quick scan uitgevoerd door DARE!!. Deze onafhankelijke organisatie beoordeelt onder andere de documentatie bij het apparaat en stelt de juist productklasse volgens de Europese Medical Device Directive vast. Verder kijkt men of er een correcte EU-verklaring is, of er testrapporten zijn en hoe betrouwbaar deze zijn en wordt het label getoetst op juistheid en volledigheid. De quick scan voorziet niet in het opnieuw testen of doormeten van het apparaat. ANBOS gaat ervan uit dat de leveranciers daarin hun eigen verantwoordelijkheid hebben genomen. Opname op de witte lijst zegt dus niets over de effectiviteit van behandelingen met de apparatuur.

Aanmelden apparatuur

DARE!! heeft een informatiepagina gemaakt (zowel Nederlands- als Engelstalig) voor fabrikanten die meer informatie geeft over de procedure en de eisen. Daar vind je ook het aanvraagformulier. Vragen over de procedure of de beoordeling kunnen per e-mail aan de ANBOS worden gesteld.

Gerelateerde berichten