Geuren zijn van grote invloed op onze stemming en op ons bewuste en onbewuste gedrag. Anders gezegd: geur doet iets met ons. Aromatherapie maakt gebruik van het effect dat geur op ons heeft en zou door de juiste toepassing van verschillende geuren de gezondheid bevorderen.

Etherische olie eeuwenoud

In oude beschavingen werden etherische oliën al toegepast vanwege hun heilzame werking. Zo waren de oude Egyptenaren al overtuigd van de gezondheidsvoordelen van deze olie, zoals blijkt uit de vele flesjes en teksten die werden aangetroffen in de grafkamers uit die tijd Vanaf het eind van de middeleeuwen wordt ook in Europa etherische olie geproduceerd. In een apothekershandboek uit 1753 worden maar liefst honderd verschillende soorten olie genoemd.

Herkomst etherische olie

Zuivere natuurlijke etherische olie is afkomstig uit planten en bloemen. Sommige planten en bloemen zijn zo zeldzaam dat de bijbehorende etherische olie zeer kostbaar is. Voor de productie van slechts een paar druppels olie zijn immers kilo’s bloemen of blaadjes nodig.

Om de eigenschappen van de olie goed te kunnen gebruiken, kan de etherische olie gemengd worden met een zogeheten drager. Dit kan een plantaardige olie als amandel- of druivenpitolie zijn, of gedestilleerd water. Als de olie dan bijvoorbeeld toegepast wordt op de huid, zorgt de drager dat de werkzame bestanddelen gelijkmatig verdeeld worden.

Aromatherapie in praktijk

De Fransman René Maurice Gattefossé wordt doorgaans gezien als grondlegger van de huidige aromatherapie. Hij schreef in 1936 het eerste boek over aromatherapie. Vanaf omstreeks 1960 won aromatherapie eerst in Frankrijk aan bekendheid en vervolgens in de rest van Europa.

In de praktijk wordt aromatherapie op veel manieren toegepast. Zo wordt lavendelolie gebruikt ter genezing van kleine wondjes en worden huidschimmels aangepakt met tea tree olie. Citroenolie wordt ingezet tegen hoge bloeddruk, rozemarijnolie tegen lage bloeddruk. Olie uit zwarte peper zou werkzaam zijn tegen spierpijn en bij problemen aan de luchtwegen wordt vaak gekozen voor eucalyptusolie.

Aromatherapeuten verschillen van mening over wat de juist olie is bij specifieke symptomen. Tevens hebben ze ieder eigen ideeën over de manier waarop aromatherapie het beste toegepast kan worden (bijvoorbeeld door massage, inhalatie of orale inname).

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar aromatherapie. Uit testen is wel gebleken dat sommige oliën een antivirale en antibacteriële werking hebben. Ook zijn van bepaalde geuren effecten op stemming en ontspanning bewezen. In de professionele medische zorg vindt men momenteel echter dat er onvoldoende bewijs is om andere gezondheidsclaims voor aromatherapie te ondersteunen.

Zelf aan de slag?

Hoewel etherische olie voor thuisgebruik vrij verkrijgbaar is, is het volgens veel aromatherapeuten geen goed idee om aromatherapie zelf toe te passen. Richting klanten in je praktijk kun je dan ook aangeven dat voorzichtigheid geboden is bij thuisgebruik.

In de beautypraktijk kan een eenvoudige toepassing van aromatherapie wellicht bijdragen aan de wellness-ervaring van je cliënten. Zo kun je bijvoorbeeld een ontspannen sfeer creëren door gebruik van een aromaverstuiver of een aromalampje (geurbrander).

Als je aromatherapie op uitgebreidere schaal wilt toepassen in je praktijk, is het raadzaam om je daar goed op voor te bereiden, bijvoorbeeld door een cursus te volgen.

Gerelateerde berichten