Al jarenlang staat de Beauty Award bekend als dé vakwedstrijd voor schoonheidsspecialisten en beautysalons. Welbeschouwd zijn het de Oscars binnen onze vakbranche.

Vele vakspecialisten gingen je voor met een deelname aan één van de eerdere versies van deze bijzondere contest. Een deel van hen haalden daarbij een nominatie binnen en anderen gingen zelfs met een award naar huis. Eén ding hebben alle deelnemende collega’s gemeen: het traject van de Beauty Award heeft hen heel veel opgeleverd, zelfs jaren na hun deelname.

Toch zijn er ook nog schoonheidsspecialisten die de stap tot deelname niet durven zetten, geen tijd hebben voor een inschrijving of gewoon niet willen. Dat kan natuurlijk ook. “Een veel gehoorde reden om niet mee te doen is dat saloneigenaren niet precies weten wat de Beauty Award inhoudt”, vertelt Maddy Weide, project coördinator van de Beauty Award. “Het onderdeel van een inzending maken, een eventuele nominatie en het gesprek met de jury zijn dan zo’n beetje de belangrijkste pijlers die ze kunnen noemen. Maar het traject van de Beauty Award gaat veel verder en vooral dieper! Het is uitermate leerzaam en leuk en ja, het is ook intensief. Maar het levert deelnemers alleen maar winst op, ook als ze niet genomineerd worden.”

Stappenplan
Het traject van de Beauty Award start met het maken van je inzending; een boekwerk aan de hand van een vragenlijst geïllustreerd met onder andere sfeerfoto’s van de salon en behaalde diploma’s. Na de deadline buigen de juryleden zich over alle inzendingen per categorie. Zorgvuldig worden alle onderdelen gelezen en beoordeeld, waarbij elk jurylid een eigen discipline heeft. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar ondernemerschap en bedrijfsvoering, marketing en social media, de uitstraling van de salon versus de huisstijl en uiteraard hoe iemand vakinhoudelijk presteert en de bijbehorende diplomering. “De salons die er op alle vlakken het meest uitspringen kunnen een bezoek van de Mystery Guest verwachten. Dit betekent overigens niet dat deze salons ook automatisch genomineerd worden”, schetst Maddy Weide. “Na het doorlopen van deze twee stappen zijn we dan al 4 maanden verder in het Beauty Award-traject”.

Stevige discussies
Medio januari komt de jury opnieuw bij elkaar en worden zowel de juryrapporten als die van de Mystery Guests naast elkaar gelegd. Komt de indruk van de jury overeen met hoe de Mystery Guest haar bezoek heeft ervaren? Wordt de juiste beleving en kwaliteit geleverd als in het boekwerk beweerd wordt? Dit is voor de jury een lastig onderdeel in het hele traject, want op basis van deze rapporten moeten er drie genomineerden per categorie bepaald gaan worden.

Je wint altijd
Terwijl de genomineerden zich voorbereiden op de eventuele winst door hun nominatie op alle vlakken in te zetten, wordt er voor de kandidaten die niet door zijn gegaan een zogenaamde Runners Up Day georganiseerd. Tijdens deze dag krijgen ze een praktische training over profilering, kunnen ze vragen stellen aan een jurylid en ontvangen ze tezamen met hun inzending een waardevol feedbackformulier met verbeterpunten.

Op naar de uitreiking!
De rest van de vakwedstrijd laat zich gemakkelijk raden. De laatste ‘hobbel’ die de genomineerden nog moeten nemen is het finalegesprek met de juryleden. “De meeste vinden dat altijd wel een spannend moment. En ook voor de jury is dit een belangrijke pijler, want eindelijk ontmoeten ze elkaar dan voor het eerst live!” Aan de hand van uiteenlopende vragen vormt de jury haar uiteindelijke oordeel over wie van de drie genomineerden uiteindelijk de winst opstrijkt.

De uitreikingsavond van de Beauty Award mag je natuurlijk niet missen! Op een unieke locatie rollen we de rode loper uit, staan de persfotografen te popelen om iedereen op zijn mooist vast te leggen en gaan we genieten van een prachtige avond vol entertainment, heerlijk eten en natuurlijk de felicitaties voor alle winnaars! Schrijf zondag 21 april 2024 dan ook met blokletters in je agenda, want dit feest wil je niet missen!

De inschrijvingen voor de Beauty Award 2024 zijn 1 september gestart, maar je kunt je nog steeds inschrijven. Wanneer je een e-mail stuurt naar Maddy Weide van de organisatie via info@beauty-award.nl ontvang je een inschrijfformulier. Zodra je deze ingevuld retour hebt gezonden, ontvang je alle info om aan je inzending te werken. De inzending moet dan uiterlijk 31 oktober bij de organisatie binnen zijn. Meer informatie vind je op de website www.beauty-award.nl.

Gerelateerde berichten