Beste beautyprofessional. Je ‘corona-werkeloosheidscontract’  is deze week door de overheid verlengd tot 28 april, PROFICIAT. Toen je gisteren wakker werd, realiseerde je je dat dit geen flauwe 1 aprilgrap is maar echte werkelijkheid. 

Gemengde gevoelens
Veel verwarring, angst en frustratie lees en hoor ik. Volledig begrijpelijk. Maar probeer er gemengde gevoelens van te maken.  Het wegvallen van omzet is nooit leuk en voelt waarschijnlijk onveilig. Je klanten niet kunnen bedienen, voelt evenmin goed vanuit je dienstbaarheid. Echter, het krijgen van tijd voor jezelf heeft ook wel iets moois. Althans, ik hoop wel dat je wat tijd en ruimte krijgt en neemt voor jezelf. 

Als schoonheidsspecialist en vakvrouw ben je altijd bezig voor anderen. Je klanten hebben je volle aandacht en prioriteit. Wellicht heb je daarnaast nog je handen vol aan je kinderen, je partner, ouders, broers, zussen, vrienden, kennissen, hond, kat, goudvis, buren … En dan blijft er precies 3 minuut 33 over voor jezelf per dag.
Tel ze maar na, dat zijn de echte minuten. Want van je ‘eigen tijd’ gaat vanaf het wakker worden ook op aan douchen, aankleden en ‘soigneren’, toiletbezoek, eten en drinken, boodschappen doen, huishouden en… Dan zat ik er met die paar minuten niet ver naast he?

Nee zeggen, is dapper
Mijn indruk is dat vrouwen soms moeite hebben met NEE zeggen tegen een hulpvraag. Vanuit je overtuiging of opvoeding moet je dienstbaar zijn voor anderen en dat gaat vaak ten koste van jezelf. Dat maakt het ‘vrouw zijn’ niet altijd makkelijk.  Maar weet je: NEE zeggen, is echt dapper! Soms zelfs meer dapper dan ja zeggen. Het is dapper omdat je het doet om jezelf te beschermen. Tegen overbelasting, uitval, huilbuien, overmatige stress en burn-out klachten.

Ik kan je helaas niet helpen met de situatie die het ‘virus’ je in alle opzichten brengt, maar ik zou je een welgemeend advies willen geven. Neem alsjeblieft wat tijd voor jezelf. Zeg nee, ook als jij of de wereld om je heen nu vindt dat je ‘tijd zat’ hebt, door je tijdelijke werkloosheid. Voor je het weet begint het ‘gewone leven’ weer en zit je weer in hetzelfde ritme. Dan heb je nog altijd geen rust voor jezelf genomen en moet je weer vol aan de bak om alle ‘financiële schade’ in te halen. Ken je die tv-serie nog met Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen) en dokter Van der Ploeg: Zeg ‘ns Aaa? Maak je eigen nieuwe serie Zeg ‘ns NEE, zeg ‘ns Nee, zeg ‘ns NEE, zeg ‘ns NEEEEEEEEE!

Gerelateerde berichten