Behandeling van de diabetische voet
Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. Het doel hiervan is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen. Op dit moment zijn er in Nederland ruim een miljoen mensen met diabetes. Er wordt voorspeld dat dit er in 2025 zo’n 1,3 miljoen zullen zijn. Een kwart van de patiënten met diabetes krijgt te maken met voetproblemen. Deze kunnen bestaan uit gevoelloosheid en slechte doorbloeding, met als gevolg afwijkingen in de stand van de voet. De groei van het aantal mensen met suikerziekte zal niet alleen gevolgen hebben voor mensen die in de zorg werken, maar ook voor mensen die de diabetische voet behandelen. Mijn naam is Myrthe Naomi Noorlander en ik ben medisch pedicure, heb mijn eigen bedrijf Voet Plus Praktijk in Veenendaal en ik behandel daar regelmatig voeten van personen met diabetes. Ik leg je graag uit hoe je weet of iemand last heeft van diabetes en wat je er aan kunt doen.
Diabetische voet
De diabetische voet is een combinatie van voetaandoeningen die kunnen ontstaan als gevolg van diabetes. Door deze ziekte kan de conditie van de bloedvaten verslechteren, waardoor de doorbloeding en doorvoeding van de weefsels om de bloedvaten heen minder wordt. Hierdoor kunnen dus ook de zenuwen beschadigd raken. Dit heeft als gevolg dat diabetes patiënten eventuele wondjes aan de voeten niet voelen en als de wond niet opgemerkt en behandeld wordt dan kunnen de klachten op den duur verergeren. Vervolgens is de kans groot dat bij diabetes patiënten wondjes minder snel genezen.
Deze voeten zijn van mevrouw P. Dit is een mooi voorbeeld van keurige voeten, maar met een paar risico’s. De hoeken van de grote teen en de 2e teen zitten wat diep; je ziet de teentoprand er als het ware overheen liggen. Dit zijn ingroeiende nagels. Zij voelt het niet, dus als deze nagels niet goed worden behandeld, gaat het ingroeien, ontsteken etc. Tevens zie je bij haar op de teentoppen een randje. Dit is van de panty. Dit voelt ze ook niet, terwijl het rood is, dus is het een drukplekje. Als ze hier te lang mee loopt, kan ze de huid kapot lopen.
De volgende zijn van mevrouw S. Zij heeft helemaal geen last van haar voeten. Terwijl je het met me eens zult zijn dat ze er kwetsbaar uitzien.
Kleur is rood en erg warm, terwijl ze voor haar koud aanvoelen. Dat is dus een gevaar; dat noemen we temperatuur discriminatiezin. Iemand voelt niet de temperatuur hoe het is.
Verwijzen
Als voetverzorging ook een onderdeel is van jouw salon dan is de kans groot dat jij ook mensen met diabetische voeten tegen komt. Bij de verzorging van de voeten kom je soms drukplekken of wonden op de voet tegen die normaal gesproken pijn zouden moeten doen. Denk hierbij aan verweking van het weefsel, roodheid of bloedingen. Maar de persoon die in de stoel zit heeft er zelf kennelijk geen last van, zegt misschien wel dat hij of zij geen pijn aan de voeten heeft En daar zit nu juist het gevaar! Als de persoon bij de anamnese heeft aangegeven dat hij/zij diabetes heeft, is het verstandig om de klant door te sturen naar de huisarts voor een verwijsbrief voor de medisch pedicure en dus zelf niet te behandelen. De medisch pedicure is opgeleid om risicovoeten te behandelen. Het is belangrijk om de grenzen van je vak te kennen en weten wanneer je iemand doorstuurt naar een andere discipline.
Samenwerken
Mijn praktijk is gericht op medische voetzorg en werkt veel samen met anderen. Denk aan de podotherapeut voor (steun-) zolen, wondbehandeling of voetonderzoek bij diabetes patiënten, de orthopedische schoenmaker, de ouderenwinkel voor hulpmiddelen in huis en huishouden om iemands leven te vergemakkelijken. En ook een City spa. Cliënten kunnen bij de City Spa terecht voor cosmetische en ontspannende behandelingen bijvoorbeeld voet- & onderbeenmassage of een French pedicure. En zij sturen mij weer cliënten met diabetes, reuma of bijvoorbeeld schimmelnagels. Super zo´n samenwerking!
Behandeling
Ook de medisch pedicure kan en mag niet alles aan de voeten van mensen met diabetes behandelen. De diabetes verpleegkundige, de huisarts en ook de medisch pedicure werken met andere disciplines samen in een keten om zo de cliënt van dienst te kunnen zijn, mobiel te houden en preventieve voetzorg te verlenen zodat ernstige complicaties worden voorkomen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt de voetbehandeling door de medisch pedicure door de zorgverzekering vergoed.
Tijdens de behandeling worden de nagels geknipt, eventueel dunner gemaakt en de hoeken zodanig in model gebracht dat ingroeien voorkomen wordt. Verder worden eelt, likdoorns, kloven of andere nagel- en huidaandoeningen behandeld. Dit gebeurt met gereedschappen en technieken speciaal voor risicovoeten, zodat de kans op wondjes tot een minimum wordt beperkt. Tot slot worden de nagels beschermd met Sterilon en worden de voeten ingesmeerd met een geschikte voetverzorgende crème. Deze is juist niet vet, zodat mensen niet glijden in hun schoenen, is zonder parfums en andere chemische bestanddelen en daarom uitermate geschikt voor cliënten met diabetes.