Beharing
Het haar is opgebouwd uit eiwitten (keratine) en is een uitgroeisel van de opperhuid. Haren worden aangemaakt in de haarzakjes (haarfollikels). Het hele lichaam is bedekt met haren met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. De dikkere haren zijn zichtbaar op de hoofdhuid, oksels en schaamstreek. De haargroei is afhankelijk van leeftijd, ras, erfelijkheid en hormonale factoren.
Overbeharing kan je op verschillende manieren behandelen:
1. Elektrisch ontharen (blend of diathermie)
2. Ontharen door middel van een laser
3. Ontharen door middel van Intense Pulsed Light (IPL)
4. Ontharen door middel van Elektrische Optische Energie (ELOS)
De haargroei cyclus kan je onderverdelen in verschillende fases:
1. Groeifase (anagene fase)
2. Overgangsfase (katagene fase)
3. Rustfase (telogene fase)
De groeifase van het hoofdhaar duurt tussen de 2 en 6 jaar en hierin groeien de haren. In de loop van het laatste groei-jaar neemt de celdeling langzaam af en wordt de basis van de haren steeds dunner. Ongeveer 85 tot 90% van onze haren bevindt zich in de groeifase.
Dan breekt de overgangsfase aan waarin de groei van de haren volledig stopt. Het haar zit in deze fase minder stevig in het haarzakje en bereidt zich voor om uit te gaan vallen. Deze fase duurt ongeveer 2 weken. Ongeveer 1 tot 3% van onze haren bevindt zich in de overgangsfase.
Na deze fase komt de rustfase waar het haar zal uitvallen. De oude haren worden hierin uitgestoten door de nieuwe haren. Dit proces duurt ongeveer 3 maanden. Na enkele maanden komt het haarzakje weer tot ontwikkeling en wordt een nieuwe haar geproduceerd. Ongeveer 10 tot 15% van onze haren bevindt zich in de rustfase.
Naast normale beharing kan er overbeharing ontstaan. Overbeharing wordt ook wel Hirsutisme genoemd.
Leuk om te weten
• Per maand groeit ons haar ongeveer 1 tot 1,5 cem
• Per dag verlies je 100 tot 150 haren
• Haar groeit sneller bij vrouwen dan bij mannen