De belastingaangifte moet voor 1 mei binnen zijn. Kom jij eruit met alle kortingen, aftrekposten, voorschotten en andere zaken? Als je inmiddels vurig wenst dat je een accountant had ingeschakeld, dan biedt de belastingdienst zelf wellicht uitkomst. Zij hebben op een speciale website praktische tips en info verzameld in vijf prettig leesbare artikelen. Plus een handige checklist voor ondernemers. 

Speciale aftrekposten

De speciale informatie-artikelen van de belastingdienst richten zich op drie vragen die bij veel ondernemers en ZZP-ers kopzorgen geven. Leuker kunnen ze het niet maken, maar wel makkelijker? Er bestaan voor ondernemers speciale aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar let op, want niet iedere ZZP’er heeft daar zomaar recht op. Weet jij hoe het zit en of je volgens de belastingdienst een ondernemer bent met recht op aftrekposten? 

Welke kosten mag je zakelijk aftrekken?

Een tweede vraag die ieder jaar weer naar boven komt (niet in de laatste plaats door veranderende regels): welke kosten mag ik als ondernemer zakelijk aftrekken (en welke niet)? Hoe zit het nu precies met die kosten voor een telefoon, auto, werkruimte aan huis, studie of zakenlunch? Mag je dat nu zakelijk aftrekken, of niet? Helemaal of maar deels? De belastingdienst geeft aan dat er op dit vlak veel (onbedoelde) fouten worden gemaakt. Onrechtmatige aftrekposten worden teruggevorderd, maar niet toegepaste aftrekposten worden niet automatisch gecorrigeerd. Kijk dus goed welke regels voor jouw specifieke geval gelden.

Welke cijfers moet je paraat hebben bij je aangifte? 

Een laatste vraag die de belastingdienst goed voor je op een rijtje heeft gezet: welke cijfers moet je paraat hebben als je aan je aangifte begint? Hoe haal je de juiste cijfers uit je bedrijfsadministratie en op welke plek vul je ze in? Dat is voor velen behoorlijk gepuzzel dat niet alleen de kans op fouten, maar ook de irritatie vergroot. 

Je laatste redding

Zie je het niet meer gebeuren dat je de belastingaangifte in orde krijgt voor 1 mei 2017? Dan is er altijd nog de laatste redding: uitstel aanvragen. Dat kan tot 1 mei via deze link. Maar let op: zo verschuif je enkel het probleem (en de kosten van je aanslag) naar het najaar. 

Gerelateerde berichten