Het belangrijkste deel van je werk bestaat uit contact met je cliënten. Maar daarnaast doe je als ondernemer nog een heleboel andere dingen. Weet jij exact hoeveel tijd je daaraan besteedt? Je uren bijhouden kan namelijk veel geld opleveren.

Als zelfstandig ondernemer moet je duizend-en-een dingen doen. Cliënten ontvangen en behandelingen geven is maar één aspect van je werk. De meeste schoonheidsspecialisten zijn hoogstens driekwart van hun tijd bezig met cliënten, vaak zelfs minder. De rest van de tijd gaat op aan tal van grote en kleine klussen.

Betaalde en onbetaalde uren

Heb je weleens uitgerekend hoeveel uren je maakt als ondernemer? Denk eens aan al die klusjes die je even tussen de bedrijven door doet. Een tekstje op je website aanpassen, naar de groothandel om je voorraad aan te vullen, je werkruimte en je gereedschap schoonmaken. En wat dacht je van vakliteratuur bijhouden, een cursus volgen, een beurs bezoeken? Misschien voelt dat niet altijd als werk, het is het wel. Het is slim om vast te leggen hoeveel uren je in de weer bent als ondernemer. Dat geeft inzicht in je bedrijf.

Minder belasting betalen

Inzicht in je bedrijf is niet de enige reden om je uren bij te houden. Er is nog een reden, die minstens zo belangrijk is. Als je minstens 1.225 uur per jaar werkt als ondernemer, heb je recht op belastingvoordeel. Dan mag je jaarlijks € 7.280,- aftrekken van je winst. Dit is de zelfstandigenaftrek. Je trekt dit bedrag af van de winst en betaalt hier dus geen belasting over.

Net voor jezelf begonnen?

Misschien kom je ook nog in aanmerking voor startersaftrek. Dan mag je nog eens € 2.123,- aftrekken van je winst. Op deze startersaftrek heb je recht als je één of meer van de afgelopen vijf kalenderjaren geen ondernemer was en als je in het jaar waarin je startersaftrek claimt ook zelfstandigenaftrek krijgt. Je kan in deze periode van vijf jaar maximaal drie keer gebruik maken van de startersaftrek.

26-urige werkweek

Overigens is 1.225 uur werken best veel. Als je maar twee dagen per week werkt, red je dat niet. Stel dat je ieder jaar vijf weken vakantie neemt. Om dan aan 1.225 uur te komen, moet je in de overige 47 weken toch zo’n 26 uur per week voor je bedrijf werken. Houd er rekening mee dat je bij een belastingcontrole moet aantonen dat je in een jaar 1.225 uur gewerkt hebt. Dus leg vast wanneer je werkt en wat je in die tijd doet en bewaar deze gegevens.

Zwanger?

Als je een baby krijgt, werk je waarschijnlijk minder. Dan neem je zwangerschaps- en bevallingsverlof op. Daarom hoef je in het jaar dat je kind geboren wordt maar 900 uur te werken om toch in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek.

AOW?

Als ondernemer in de beautybranche bepaal je zelf wanneer je met pensioen gaat. Als je wilt kun je ook blijven doorwerken als je al AOW krijgt. Als je aan het begin van een kalenderjaar AOW-gerechtigd bent, krijg je in dat jaar maar de helft van de zelfstandigenaftrek.

Te weinig winst?

De zelfstandigenaftrek mag niet hoger zijn dan je winst. Als je winst te laag is om de zelfstandigenaftrek toe te passen, mag je (een deel van) de zelfstandigenaftrek in de volgende negen jaar gebruiken. Tenminste, als je winst dan voldoende is. Het is verstandig om dit met je boekhouder te bespreken. Die weet precies op welke manier je de zelfstandigenaftrek kunt verrekenen bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Hulpmiddel

Op de online aangiftehulp van de Belastingdienst vind je meer informatie over je belastingaangifte inkomstenbelasting en de kosten die je kunt aftrekken. Meer informatie over de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek vind je op de site van de Belastingdienst onder Ondernemersaftrek.

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schreef voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst.

Overige experts

Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten