De Belgische minister Laurette Onkelinx is bezig met de voorbereiding van nieuwe regels voor plastische chirurgie. Omdat er steeds meer cosmetische ingrepen worden verricht trekt deze winstgevende business ook opportunisten aan die minder kennis en kunde hebben dan benodigd is voor deze ingrepen. Want in België mag nu iedere arts iedere esthetische ingreep uitvoeren. Door een nieuwe wet moet de bevoegdheid van artsen en schoonheidsspecialisten beter geregeld worden. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd mogen alleen gespecialiseerde artsen cosmetische ingrepen uitvoeren. Minderjarigen die plastische chirurgie willen ondergaan zullen vooraf een psycholoog of psychiater moeten consulteren.

Bevoegdheid artsen 

Als de nieuwe wet wordt aangenomen moeten alleen plastisch chirurgen alle cosmetische ingrepen uitvoeren. De andere artsen (dermatologen, oogartsen, kaakchirurgen) moeten zich beperken tot hun specialisme. Een borstvergroting door een oogarts, wat nu in België nog mogelijk is, wordt verboden. Ook de ingrepen die door dermatologen worden uitgevoerd worden aan banden gelegd. Zij mogen enkele ingrepen zoals het behandelen van littekens, haartransplantaties en beperkte liposuctie uitvoeren.

Nieuwe specialisatie

Het wetsvoorstel voert de nieuwe specialisatie van ‘geneesheer-specialist in de niet-chirurgische esthetische geneeskunde’ in, waarvoor een nieuwe opleiding nodig is. Daarom is het ook nodig dat er overgangsmaatregelen worden ingesteld. Artsen met voldoende ervaring in cosmetische ingrepen kunnen een tijdelijke erkenning krijgen. Er komt een vergelijkbare regeling voor schoonheidsspecialisten die nog met lasers willen ontharen. Alle andere cosmetische ingrepen door schoonheidsspecialisten zullen worden verboden. 

De maatregelen gaan van kracht zo gauw het wetsvoorstel wordt aangenomen. Onkelinx hoopt het amendement volgende week nog te kunnen indienen.

Gerelateerde berichten