Ben je écht opgeleid tot nagelstyliste of niet?
13 jaar geleden ben ik begonnen aan mijn opleiding tot allround nagelstyliste. Deze opleiding werd gegeven door een erkende en gecertificeerde docent. Na iedere module kreeg ik een certificaat-examen en aan het einde van de hele opleiding volgde een officieel landelijk examen. Maar, helaas zijn er ook veel opleiders, die niet zouden moeten doceren.
Met vlag en wimpel geslaagd
Gelukkig ben ik in alles met vlag en wimpel geslaagd, maar het waren lange dagen leren, veel oefenen en naar de lessen gaan. Totaal heeft de opleiding me 2 à 3 jaar van mijn leven en best wat geld gekost. Maar, ik ben wel echt tot in de puntjes opgeleid in alle modules van het vak en heb officiële landelijke examens gedaan en erkende diploma’s gehaald.
Fenomeen in de nagelbranche
Mijn punt is: ben jij tegenwoordig wel goed en officieel opgeleid of heb je een opleiding genoten waar je het eind van de rit veel geld voor hebt betaald, maar nog geen verstand van hebt? Dat is tegenwoordig namelijk een normaal fenomeen. Net zoals iedereen nagelstyliste wil worden zonder enige opleiding, zijn er ook velen opgedoken die over een nacht slapen besloten hebben docente te gaan zijn. Begrijp me niet verkeerd, er zijn er veel bij die hele mooie nagels zetten maar dat is natuurlijk niet het enige wat telt. Omdat zij hele mooie nagels zetten, betekent het niet automatisch dat jij dat kunt vanaf dag 1. Dat is een kwestie van veel oefenen en heel veel sets zetten.
Erkende opleider met opleiding
Zorg dat je zeker weet dat je bij een erkende opleider terecht komt, die een officiële docenten-, educator- of trainersopleiding gehad heeft. Dit staat meestal vermeld op hun website of neem anders contact op voor een informatiepakket. Deze mensen hebben er veel geld en tijd in gestoken om jou zo goed en volledig mogelijk klaar te stomen, zodat jij met het volste vertrouwen klanten aan kunt gaan nemen. Deze docenten, educators of trainers hebben een onafhankelijke docentenopleiding genoten, zijn opgeleid door het merk waar ze mee werken of werken freelance. Alle info is altijd te achterhalen of op te vragen en dan weet je ook meteen of je een landelijk examen aflegt waar jij trots op mag zijn.
Anatomie
Wil je een opleiding gaan volgen of ben je een opleiding aan het volgen, zorg dan dat anatomie altijd in jouw lessenpakket zit. Niemand zou aan nagels van een ander moeten zitten als ze de anatomie van de nagel niet kennen, als ze geen verstand hebben van nagelziekten. Hoe voorkom je nagelziekten en hoe behandel je een specifieke nagelziekte?
Slechte naam
Vergooi je geld niet aan niet-gekwalificeerde ‘docenten’ met hun certificaten en workshops. Je kunt wel eerst leuke nail art-workshops volgen, maar als de nagels niet blijven zitten of je creëert nagelziekten door je onkunde, dan heb je al een slechte naam voordat je überhaupt bent gestart. Dat zou zonde zijn. Al het geld dat je bespaart door die workshops niet te doen kun je besteden aan een erkende opleiding, waar je zeker weten succes uit zult halen.
Als jij een droom hebt om dit vak uit te oefenen en je zinnen hier op zet, spaar door en maak hiervoor de tijd. Maak je droom waar!
Opleiden tot docent
En voor diegenen die docent willen worden: verdiep je in het vak, laat je opleiden tot docent, educator of trainer en ga dan pas les geven. Het loont totaal niet als je mensen dingen aanleert, die ze niet oppakken of snappen. Dan ga je achteraf klachten krijgen met als resultaat een slechte naam. Dat is volgens mij niet het doel dat je voor ogen had.
Dit is een vak, dat je aan mensen moet leren. Niet een kunstje aan je huisdier voor een snoepje.