(bijna) Iedereen heeft extra vitamines nodig!
Gezonde voeding rechtstreeks uit de natuur in combinatie met voldoende beweging en ontspanning zijn essentieel voor een gezond leven en een fitte verschijning. Kun je jezelf en je klanten een nóg grote dienst bewijzen door extra vitamines en mineralen te slikken?
Enkel wanneer professionele testen hebben aangetoond dat je geen tekorten hebt aan vitamines in je lichaam, weet je zeker dat je niks hoeft aan te vullen met supplementen. Het Voedingscentrum en ook veel traditioneel denkende diëtisten adviseren: gezonde voeding is voldoende, supplementen zijn ‘niet nodig’. Daar zijn de meningen echter over verdeeld. Een goede multivitamine is bijvoorbeeld een must als je continue onder hoogspanning leeft. Stress verslindt onder meer het mineraal magnesium en ook vitamine B. Dat maakt je moe.
De risicogroep ben jij
Een gezonde leefstijl is en blijft het uitgangspunt. Een leefstijl met gezonde voeding, genoeg beweging, veel frisse lucht, voldoende slaap en fijne ontspanning. Echter, we weten allemaal dat theorie en praktijk niet altijd op elkaar aansluiten. Met een drukke praktijk en/of een druk gezinsleven lúkken al je gezonde plannen gewoonweg niet altijd. Op zo’n moment kunnen supplementen uit een potje de broodnodige ondersteuning geven. Er zijn aanvullend – dus ook als je een gezonde levensstijl hebt – een aantal risicogroepen die volgens de deskundigen van onder meer de Nederlandse Gezondheidsraad hun dieet moeten aanvullen met supplementen.
Risicogroepen zijn onder meer:
- mensen ouder dan 45 jaar
- zwangere vrouwen
- mensen met veel stress
- mensen die roken
- mensen die teveel alcohol drinken
- mensen die herstellend zijn van een ziekte
- mensen die te weinig zonlicht krijgen
- mensen die niet dagelijks uitgebalanceerd en gezond eten
Van alles veel te weinig
Onder die laatste risicogroep valt overigens de meerderheid van alle mensen. Slechts weinig mensen eten dagelijks uitgebalanceerd en gezond. Onderzoekers van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerden wederom dat de meeste Nederlanders structureel te weinig groenten en fruit eten. Bij kinderen (vanaf 7 jaar) krijgt slechts één tot twee procent voldoende groenten binnen; bij volwassenen is dat maximaal 14 procent. Ook de fruitconsumptie ligt ver onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Afhankelijk van de leeftijdsgroep haalt slechts 3 tot 26 procent de gezonde norm. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten, wordt evenmin door verreweg de meeste Nederlanders gehaald.
Kies ook bij suppletie voor kwaliteit
Het is net als met de werkstoffen in de producten die je in je salon gebruikt. De kwaliteit en hoeveelheid van de ingrediënten die in het product zitten, hebben grote invloed op het effect dat ze hebben. Dat geldt ook voor voedingssupplementen. Koop liever geen goedkope synthetische fabriekstabletjes. Dat is weggegooid geld, ze worden niet of niet goed door het lichaam opgenomen en zijn onvoldoende hoog gedoseerd. De zogeheten ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) gaat niet uit van optimaal rendement voor je gezondheid. Schaf minimaal één goede multivitamine aan. Dat is het fundament.
Bedenk je dat vitamines en mineralen teamspelers zijn, ze presteren het beste in combinatie met elkaar. Daarom wordt geadviseerd om niet op zichzelf staande vitamines of mineralen aan te schaffen. Bij de keuze voor je suppletie, moet je niet naar het prijskaartje kijken, maar naar de etiketten. Kies voor producten met vooral een voldoende hoge dosering vitamine B en C. En, voornamelijk in de winter, een goede aanvulling van vitamine D. Mensen met een donkere huidskleur die woonachtig zijn in Nederland (met weinig zonuren en niet veel zonkracht) hebben het hele jaar door extra vitamine D nodig. Vrouwen in de (pre)overgang en mensen met veel stress hebben baat bij een uitgebalanceerd magnesium-calcium-zink-complex. Ook bij mineralen geldt: ze hebben elkaar nodig voor optimaal rendement.
Leer lezen
Wanneer je serieus iets aan je optimale gezondheid met suppletie wilt doen, of deze filosofie wil overdragen aan je eigen cliënten, leer dan als eerste etiketten lezen. Net als bij de producten in onze branche, moet je weten wat er inzit en welk effect het heeft op het lichaam in welke hoeveelheid. Verdiep je dus in de etiketten. Fabrikanten mogen sinds mei 2012 van de EU geen gezondheidsclaims meer vermelden op de verpakking van voedingssupplementen. Ze zijn wel verplicht de samenstelling op de etiketten te vermelden. Als ‘gewone consument’ heb je niet veel aan een dergelijk voorschrift, aangezien je niet (helemaal) weet wat een dergelijke samenstelling voor je doet. Wil je meer weten over etiketten?
Conclusie: kwaliteit én kwantiteit zijn van belang
De conclusie: neem dagelijks een goede multivitamine, besteed liever iets meer geld aan een hoogwaardig, natuurlijk supplement en laat je goed voorlichten over wat je verder nodig hebt. Je merkt het verschil pas als je het uitprobeert! Er is een groot verschil tussen ‘niet ziek zijn of amper op de been kunnen blijven’ en ‘je optimaal fit voelen’.
Een gezonde leefstijl en goede vitaminesupplementen helpen je bij dat laatste: je optimaal fit voelen. Pas als je optimaal fit bent kun je optimaal presteren in je praktijk of je salon en je daar ook goed bij voelen. En dan is de eventuele laatste stap: kijken op welke manier je je nieuwverworven energie en kennis in kunt zetten voor je eigen cliënten!