In de eerste maanden van 2010 stond op deze site de volgende vraag. "Zou jij als aanvullende dienst in jouw schoonheidssalon zelf botox en injectables willen toedienen aan je klanten? Aan deze poll deden 228 bezoekers van deze website mee en de resultaten zijn  verrassend. Een meerderheid  (55%) wil zelf botox en injectables aan klanten toedienen mits men daarvoor een goede opleiding heeft gevolgd en mits men zichzelf voldoende bekwaam daartoe acht. Vier procent van deze respondenten is  big-geregistreerd en vraagt zich af waarom ze het niet zouden doen.

Bijna een kwart van de schoonheidsspecialisten zou de behandeling niet in de salon willen laten doen, maar de klanten doorverwijzen naar een kliniek en 10% zou het uitbesteden aan een specialist die het bij haar in de salon komt doen. De overige 12 procent van de schoonheidsspecialisten heeft helemaal geen interesse.

De wet BIG geeft echter aan dat alleen artsen bevoegd zijn tot het geven van injecties. Schoonheidsspecialistes mogen dus zelf volgens de wet geen injecties toedienen en zijn strafbaar als ze dat wel doen.

Anbos

Branche-organisatie Anbos is van mening dat het geven van een injectie niet tot het vakgebied van schoonheidsverzorging hoort. Schoonheidsverzorging is cosmetisch en niet medisch. De opleiding is daar niet op gericht en de risico’s en consequenties zijn zodanig groot dat schoonheidsspecialisten daar niet aan moeten beginnen. 

Wettelijke regeling

Volgens de Nederlandse Vereniging van Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is de wetgeving hierover duidelijk. Het werken met injectables en botox door schoonheidsspecialisten is bij wet verboden.

Behandelingen met actieve stoffen die door middel van injecties in of door de huid geïnjecteerd worden vallen onder de voorbehouden handelingen zoals genoemd in de wet BIG.  Het toedienen van injectables is in principe voorbehouden aan artsen. Schoonheidsspecialisten die deze medische handelingen toch beroepsmatig willen gaan uitvoeren overtreden de wet BIG.  

Botox is een in Nederland geregistreerd medicijn en valt dus onder de wet op de geneesmiddelen voorziening. Het voorschrijven en toepassen van botox® is voorbehouden aan artsen en het leveren van botox® is voorbehouden aan apothekers. Ook het werken met botox® door schoonheidsspecialisten is dus bij wet verboden.

Conclusie:

Aangezien veel schoonheidsspecialisten in hun eigen salon graag zelf botox of injectables zouden willen toedienen aan klanten is het wettelijk verboden en dus strafbaar. De schoonheidsspecialisten die toch met injectables willen werken zullen een arts in hun praktijk moeten halen of verwijzen naar een kliniek.

Gerelateerde berichten