Als je je salon gaat inrichten is de behandelstoel één van de belangrijkste investeringen. Volgens de Code van de Schoonheidsspecialist moet de behandelstoel stabiel en stevig zijn, in hoogte verstelbaar, niet vochtopnemend zijn, voldoende lang en een glad oppervlak hebben dat je goed kunt reinigen en desinfecteren. Dat zijn de minimale eisen. Maar daarnaast moet je ook rekening houden met het comfort dat je je klant wilt bieden én de behandelstoel moet zodanig ingesteld kunnen worden dat jij je werk kunt doen in de juiste werkhouding.

Het is ook belangrijk wat je aan de behandelstoel wilt uitgeven, want de prijzen variëren enorm. Er zijn zeer eenvoudige behandelstoelen die enkele honderden Euro’s kosten, maar er zijn er ook van duizenden Euro’s. Het prijsverschil tussen goedkope en duurdere behandelstoelen zit vooral in de constructie van de stoel, de motoren, de materialen die gebruikt worden en de opties die de behandelstoel heeft. Door middel van onderstaande checklist willen we je helpen met het kiezen van een behandelstoel die bij je past.

Hoe maak je je keuze voor een behandelstoel?

Om te bepalen welke behandelstoel het beste bij je past is het verstandig om eerst je wensen in kaart te brengen en je budget te bepalen. Bezoek vervolgens een aantal leveranciers om deze behandelstoelen zelf uit te proberen.

Stabiel en stevig
Primaire voorwaarde is dat de behandelstoel stabiel en stevig is en dat is vaak gerelateerd aan de constructie van de behandelstoel. Hoe stevig is de constructie? Van welk materiaal is de constructie gemaakt? Wat is de draagkracht van de stoel in kilo’s. Wat zijn de afmetingen van de stoel? En hoe lang mag je verwachten dat de stoel meegaat?

In hoogte verstelbaar
Op welke manier kun je de stoel in hoogte verstellen? Manueel of elektrisch? Tot welke hoogte? Doe je dit met een afstandsbediening of door middel van voetpedalen? Hoeveel motoren heeft de behandelstoel?

Favoriete werkhouding
Iedereen heeft een favoriete werkhouding: de een werkt staand en de ander werkt het liefst zittend. De keuze van een behandelstoel is daarom altijd een persoonlijke keuze. Je kunt een stoel alleen maar beoordelen door deze zelf fysiek te testen. Neem de tijd om de nieuwe behandelstoel zelf te ervaren. Kijk of je er omheen kunt met je tabouret/werkstoel en of het onderstel niet in de weg zit. Dus testen, testen, testen.

Bekleding van de stoel
De bekleding van de stoel mag geen vocht opnemen en moet goed te reinigen zijn. Check met welk materiaal de stoel is bekleed en of dit bestand is tegen reinigen en desinfecteren. Kan de bekleding tegen olie en of andere producten waarmee wordt gewerkt? Bevat de bekleding geen overbodige stiksels? Welke garantie geeft de leverancier op de bekleding?

Ook de kussenvulling van de stoel moet van goede kwaliteit zijn. Welk type kussens en matrasvulling worden er gebruikt? Hoe lang blijven de kussens hun veerkracht behouden zodat het comfort voor de klant bewaard blijft? Welke garantie wil de leverancier hierop geven?

De kleur van de behandelstoel kun je afstemmen op de kleuren in je salon waardoor de salon een nette, verzorgde indruk uitstraalt. Je kunt ook kiezen voor een neutrale kleur en gebruik maken van stoelhoezen. Deze zijn in wit, maar ook in andere frisse kleuren verkrijgbaar en op hoge temperaturen wasbaar.

Handige opties

Je kunt ook nog voor extra opties kiezen:

  • Heeft de behandelstoel een terugklapbare of verwijderbare arm? Hierdoor kan de klant gemakkelijker in en uit de stoel stappen. Heeft de stoel een lendesteun?
  • Is de rugleuning apart verstelbaar? Kan de stoel gekanteld worden in de ligstand? Kantelt de zitting ook mee? Is er een beweegbaar voetendeel? Dat is gemakkelijk voor het harsen van benen of voor een pedicure behandeling.
  • Heeft de stoel een memoryfunctie waarmee hij bepaalde standen onthoudt? Kun je voorkeursstanden zelf instellen?
  • Wil je de stoel gebruiken voor één of meerdere ruimten of op verschillende plekken in je salon, en is het daarom belangrijk of deze verrijdbaar moet zijn of niet?

Leverancier en prijs

Welke leverancier ga je kiezen? Kies je voor een leverancier die zijn sporen al verdiend heeft in de schoonheidsbranche of kies je voor een onbekende leverancier? Als je kiest voor een nieuwkomer op de markt neem je een risico: je doet een enorme investering en het bedrijf moet zich nog wel bewijzen. Wat als het bedrijf failliet gaat?

Heeft de leverancier meerdere behandelstoelen in het assortiment waar je uit kunt kiezen? Vraag bij de leverancier bij welk type bedrijven de meeste van zijn behandelstoelen terecht zijn gekomen. Zijn dat gerenommeerde en gespecialiseerde salons of levert men aan elk willekeurig bedrijf?

En hoe staat het met de garantie en service? Een goede leverancier biedt service bij reparaties. Wat gebeurt er als een behandelstoel kapot is? Is er een 24 uur service? Hoe lang na de aanschaf van de stoel zijn er nog losse onderdelen van de stoel leverbaar? Wordt de stoel gratis geïnstalleerd? Wie betaalt de transportkosten?

Behandelstoelen voor pedicure en massagebanken

Wil je de stoel ook gebruiken voor massages? Kan de stoel dan helemaal plat? Wat is de lengte en breedte van de bank? Zit er een massagegat in de rugleuning of in de hoofdsteun? Kun je de hoofd- en armsteunen verstellen? Heeft de stoel verwarming? Hoeveel standen heeft de verwarming? Dit verhoogt het comfort van de behandeling. Stabiliteit van de bank of stoel is hier extra belangrijk.

Een pedicure kan baat hebben bij verstelbare beensteunen. De beensteunen kunnen afzonderlijk verstelbaar zijn, bij andere modellen is de gehele onderkant van de stoel verstelbaar. Bij de pedicure moet de bekleding van de stoel te reinigen zijn met alcohol. Is de bekleding medisch gecertificeerd en geeft de leverancier garantie op de bekleding? Voetbediening is voor pedicures heel belangrijk, zodat ze niet met de handen aan de bediening moeten i.v.m. de hygiëneregels.

Dit artikel is geschreven door Inge de Munnik.

Gerelateerde berichten