IPL (Intense Pulsed Light) is een ontharingstechniek die vaak gebruikt wordt door schoonheidsspecialisten. Daarnaast word deze techniek ook ingezet om huidaandoeningen te behandelen, zoals acne, verstoorde pigmentatie en adertjes in het gezicht. Het kopen van een IPL-systeem is een zaak waar je goed over moet nadenken. Wij hebben alle aspecten om al dan niet een IPL-apparaat aan te schaffen voor je op een rijtje gezet.

Wat is Intense Pulsed Light?

IPL (Intense Pulsed Light), ook wel foto-epilatie of flitsen genoemd, is een ontharingstechniek waarbij flitslampen een reeks van golflengten uitstralen. Je kunt deze golflengten vergelijken met het licht van een normale lamp, maar dan veel sterker. Het licht dringt door in de haarwortel. De energie die hieruit voorkomt, wordt door het pigment van de haar in de wortel geabsorbeerd en daarna omgezet in warmte. Deze hitte leidt uiteindelijk tot vernietiging van de haarwortel.

Het is heel erg belangrijk dat je je realiseert dat bij IPL niet alle haren worden verwijderd maar dat er hooguit een reductie van de hoeveelheid haren plaats vindt. De mate waarin dat gebeurt is vooral afhankelijk van de kwaliteit van het apparaat waarvoor je kiest en het huidtype van de klant.

Niet geschikt voor iedereen

IPL is niet geschikt voor iedereen. Het apparaat werkt het beste op een lichte huid met donkere haren. Pigmentloze haren, zoals blonde en grijze, kunnen namelijk onvoldoende energie absorberen om definitief vernietigd te worden. Bij een getinte huid kunnen er pigmentveranderingen, keloidvorming en verbrandingen optreden. Het is daarom aan te raden om per persoon eerst op een onopvallend stukje huid uit te testen hoe de huid reageert.

Mogelijkheden van het apparaat

Een IPL-systeem heeft minimaal een energiewaarde nodig van 20 tot 30 Joules per cm².  Met energie per cm² wordt de daadwerkelijke energiewaarde bedoeld die op de huid wordt afgegeven. Bij het aanschaffen van een IPL-systeem moet je daarom altijd van de werkelijke energieafgifte van per cm² op de huid uitgaan en niet van de interne afgifte van energie van het apparaat of de energie van de flitslamp.

Aan de ene kant moet de IPL-apparatuur dus zoveel energie afgeven dat het in staat is om het haar zodanig te verwarmen dat deze een temperatuur van 70 graden Celsius bereikt en daardoor het haarzakje wordt vernietigd, aan de andere kant moet de omringende huid zo min mogelijk worden verwarmd om beschadiging te voorkomen.

Een groter handstuk werkt misschien wel lekker snel, maar het levert vaak (te) weinig energie per cm2. Als je te weinig energie op de huid kunt afgeven dan worden er minder haarzakjes vernietigd en werkt het apparaat dus minder effectief.  Daardoor heb je veel meer behandelingen nodig om toch de gewenste hoeveelheid haar te kunnen verwijderen.

Golflengten

IPL-systemen hebben meestal een golflengte van tussen de 550 en 1200 nanometer (nm). Ontharen gaat het beste met een filter dat een golflengte van 610-950 nm doorlaat. Een belangrijk veiligheidsaspect bij het gebruik van flitslicht is het uitfilteren van schadelijke straling zoals UV en infrarood. In IPL-apparatuur worden diverse filters gebruikt waarvan je de kwaliteit niet met het blote oog kunt waarnemen. Bij slechte filters wordt de schadelijke straling in meerdere mate doorgelaten waardoor er beschadiging van de huid kan optreden. Goede filters zijn de zogenaamde absorptiefilters die ook in medische apparatuur worden gebruikt. Vraag de leverancier naar de kwaliteit van de filter in het apparaat. Indien de leverancier dit niet kan overhandigen, zegt dat genoeg.

Koeling

Voorafgaand aan de behandeling, dient de huid geschoren en gekoeld te worden, zodat de huid minder pijn doet en er geen oververhitting plaatsvindt. Je kunt ervoor kiezen om de huid te koelen met een gel of een apparaat te nemen met een ingebouwd koelsysteem in het handstuk. Daarnaast bestaan er ook apparaten die een speciale lichtgeleiding geven door middel van het gebruik van saffier of kwartsglas. De warmte wordt door deze twee toepassingen beter geleid en de behandelplaats wordt scherper afgebakend.

Resultaten met betrekking tot de haarreductie IPL

Het gaat er uiteindelijk om welk resultaat je met het apparaat bereikt. Doet het apparaat wel wat de leverancier zegt? Hoeveel behandelingen heb je nodig om een haarreductie van 75% te krijgen? De meest betrouwbare bron hierbij zijn onafhankelijke (wetenschappelijke) studies, uitgevoerd door medische specialisten en gepubliceerd in medische vaktijdschriften. Je vindt deze publicaties meestal op de website van de leverancier bij de technische specificaties van het apparaat.

Indien je deze studies niet op de website kunt vinden, vraag er dan naar bij de leverancier. In de (consumenten)brochures van leveranciers staat ook vaak al aangegeven hoeveel behandelingen er gemiddeld nodig zijn om voldoende haarreductie te krijgen. Hoe minder behandelingen er nodig zijn, des te effectiever werkt het apparaat.

Korte oplaadsnelheid

Hoe sneller de flitsen van een apparaat zich opvolgen, hoe korter de ontharingsbehandeling duurt. Je kan dan immers het handstuk sneller verplaatsen. Hierdoor is een apparaat met een lage opvolgsnelheid vaak goedkoper.

Levensduur lamp

Een lamp van een IPL-systeem heeft een levensduur van circa 20.000 a 30.000 flitsen. In veel gevallen is het noodzakelijk de lamp te laten vervangen door de leverancier. De behandelkop moet dan in een aantal gevallen naar de leverancier worden opgestuurd. Het kan enkele dagen tot weken duren voordat je het apparaat terug hebt. Ga daarom voor aanschaf na of het ook mogelijk is de lamp zelf te vervangen en wat die kost.

Sommige IPL-systemen hebben de mogelijkheid om andere filters of koppen erop te zetten waardoor het mogelijk is ook andere behandelingen uit te voeren dan alleen ontharen, zoals het behandelen van acne of adertjes in het gezicht.

Keuze van de leverancier

Welke leverancier ga je kiezen? Kies je voor een groothandel die zijn sporen al verdiend heeft in de schoonheidsbranche of kies je voor een leverancier die gespecialiseerd is in medisch-cosmetische apparatuur? Heeft de leverancier meerdere IPL-systemen in het assortiment waar je uit kunt kiezen? Als je kiest voor een nieuwkomer op de markt neem je een risico: je doet een enorme investering en het bedrijf moet zich nog wel bewijzen.

Vraag bij de leverancier na bij welk type bedrijven de meeste van zijn IPL-apparaten terecht zijn gekomen. Zijn dat gerenommeerde en gespecialiseerde schoonheidssalons of huidtherapeuten of levert men aan elk willekeurig bedrijf, van kappers, zonnestudio’s tot nagelstudio?

Sommige leveranciers bieden ook marketing ondersteuning aan. Vraag aan de leverancier of dit bij de prijs van het apparaat is inbegrepen. Als dat het geval is, vraag dan naar de prijs van het apparaat zonder marketingondersteuning. Laat je boekhouder goed uitrekenen of de kosten (inclusief eventuele financiering) wel opwegen tegen de omzet die je met het apparaat kunt realiseren. En laat je niet verleiden om het apparaat aan te schaffen op basis van omzet die je in de toekomst door middel van marketinginspanningen (al dan niet gefinancierd door de leverancier) zou kunnen realiseren. Een aantal schoonheidsspecialisten is hierdoor financieel in de problemen geraakt.

Opleiding IPL- en laserontharen.

Een goede leverancier biedt service bij reparaties en geeft een uitgebreide cursus bij aanschaf van het IPL-systeem, zodat de koper het apparaat leert hanteren. Daarmee leer je vooral hoe je met het aangeschafte apparaat om moet gaan, maar er wordt minder aandacht besteed aan de algemene theoretische kennis om veilig te werken. Een dergelijke opleiding is niet voldoende, je werkt immers op een levende huid, waarbij het kleinste foutje desastreus kan zijn. 

Als je in aanmerking wil komen voor een vergoeding van zorgverzekeraars, dan is een alleen een opleiding bij de leverancier onvoldoende. Je moet dan ook in het bezit zijn van het door de branche erkende diploma ‘Ontharingstechnieken’ dat via het KWC-UV wordt afgenomen. Met dat diploma kun je via Anbos een AGB code aanvragen waarmee je declaraties voor IPL en Laserbehandelingen bij zorgverzekeraars kunt indienen.

Ervaringen van gebruikers

Ga na wat ervaringen zijn van gebruikers. Vraag vooral na wat de resultaten zijn die men bereikt met het betreffende apparaat en hoeveel behandelingen er voor dat resultaat nodig waren. Om iets zinnigs over het gebruik van de apparatuur te kunnen zeggen zullen gebruikers minimaal een half jar met het betreffende systeem moeten werken. Vraag niet alleen de ervaringen van de gebruikers waar de leverancier je naar verwijst. Toets bij Google de naam in van het IPL-apparaat of de leverancier in en er verschijnt een hele rij gebruikers.

Prijzen

De prijzen van IPL-systemen varieren vanaf circa 7.500 tot wel 60.000 euro. Het aantal behandelingen dat je gemiddeld nodig hebt om voldoende haarreductie wisselt zeer sterk per apparaat. Een apparaat dat gemiddeld 8 behandelingen nodig heeft voor een voldoende resultaat zou veel goedkoper moeten zijn dan een apparaat dat gemiddeld in 4 behandelingen het gewenste resultaat bereikt.

Tot slot

Door de aanschaf van een IPL-systeem maak je in feite de overweging of je je salon wilt veranderen van een basissalon (nadruk op basisbehandelingen schoonheidsverzorging) in een gespecialiseerde schoonheidssalon. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je vakkennis, maar ook voor de positie in de markt van je salon. Een schoonheidssalon die gespecialiseerd is in ontharen zal steeds nieuwe klanten moeten trekken en daarvoor is een groter verzorgingsgebied nodig dan bij een basissalon. Daarom moet je actief aan marketing blijven doen.

Een kwalitatief goed IPL-apparaat is niet goedkoop. De gemiddelde omzet van een schoonheidssalon bedraagt 3500 Euro per maand. Een maandelijkse last van 500 euro of nog meer voor de financiering van een IPL-systeem is een flinke kostenpost die je niet gemakkelijk terugverdient. Bezint dus eer ge begint!

Gerelateerde berichten