De toekomst van beauty lijkt voorbij te gaan aan het menselijk lichaam. Het post-humane tijdperk dat in de toekomst wordt verwacht,  zal niet meer uitgaan van het lichaam zoals we het nu kennen. Het zal hele andere vormen gaan aannemen.

Iris van Herpen presenteert ‘Meta Morphism’

Fashion Week is een plek waar een nieuwe kijk op fashion en beauty wordt gepresenteerd, en waar door diverse designers een nieuw tijdsbeeld wordt neergezet. Dit wordt meestal kort daarna door de mainstream overgenomen. Vaak gebeurt dit redelijk snel, maar bij de meer excentrieke en bijzondere collecties zal daar wat meer tijd overheen gaan. 

Paris Fashion Week vond onlangs plaats en Iris van Herpen presenteerde hier haar nieuwste AW22 collectie. Van Herpen is een Nederlandse modeontwerper die wereldwijd bekend staat om haar toekomstige collecties en het opzoeken van grenzen. Haar collecties zullen dus niet direct bij de mainstream aankomen, maar gezien haar uitgangspunt wel indruk maken. 

De naam van Van Herpens nieuwste collectie is ‘Meta Morphism’. Ze onderzoekt hiermee wie we zijn buiten ons fysieke lichaam. Is de digitale versie van jezelf namelijk de versie die je écht wilt zijn? Is het een verlengde van wie je bent, of is het een totaal ander persoon?

Beauty & de toekomst

In de show van Van Herpen werden de modellen omgetoverd tot mythologische wezens. De collectie is een voorbeeld van de mogelijke rol van beauty in de toekomt. Opvallend aan de haardracht in deze show zijn de vlechten die via het voorhoofd tot de neus lopen, en vervolgens via beide zijden van het hoofd opnieuw naar achteren worden geleid. Qua make-up is er veel gebruik gemaakt van zilver en goud, en de huid heeft een gebleekte look gekregen. Zo krijgen de modellen een extra buitenaards gevoel. Bij andere modellen werden er witte lijnen gebruikt om verschillende contouren van het gezicht te benadrukken. Zelfs de nagels waren transhumanistisch en leken op te lichten. 

Dit voorbeeld van Van Herpen is futuristisch, maar zeker niet onwerkelijk. Met de ontwikkelingen op technologisch vlak is het niet ondenkbaar dat onze lichamen een andere functie gaan krijgen. De collectie van Iris van Herpen is nog maar een fractie van wat er allemaal mogelijk gaat zijn…

Gerelateerde berichten