Sinds de jaren ’10 is er in de beauty wereld een ommekeer gekomen naar hoekige lijnen en strakke gezichten. In eerste instantie werd dit nog vooral bereikt met make-up technieken, maar met de groei van Instagram en de daarbij horende filters kwam hier verandering in. Cosmetische ingrepen werden steeds populairder: allemaal in het teken van het bereiken van het wereldwijd bekende schoonheidsideaal. Maar terwijl de tijd verder tikt, verandert ook dit ideaal. Strakke lijnen en scherpe hoeken beginnen langzaam af te nemen. Een rauwere, echtere look komt ervoor in de plaats. 

Nieuwe make-up trends

Make-up dat juist de contouren van het skelet benadrukt in plaats van hoekige gezichten, wordt steeds populairder. Dat is onder andere te zien aan oogschaduw die meeloopt met de lijnen van de oogkassen. Ook zie je juist donkere kringen onder de ogen ontstaan. Deze zijn bewust aangezet met oogschaduw. Over gebleekte wenkbrauwen is al een hoop geschreven, en deze worden steeds meer mainstream. Dit benadrukt de diepte van de oogkassen juist des te meer. Ook worden dunne onderzijdes van het gezicht steeds meer in beeld gebracht. Al deze ontwikkelingen hebben niets meer te maken met een gladde huid.

Minder angst, meer lef

Het perfect strakgetrokken plaatje wordt hiermee achter ons gelaten. We gaan een tijd in waarin er met minder angst een gezicht wordt getoond. De diversiteit die het schedel heeft wordt gehighlight, en make-up wordt juist overduidelijk aangebracht. Het zorgt voor beauty keuzes waar de drager openlijk voor uitkomt, in plaats van beauty keuzes die gebaseerd zijn om zo min mogelijk op te vallen. Tijdens de pandemie groeide de trend van opvallende make-up exponentieel. Gezichten werden toen volledig als canvas gebruikt. Social media vulde zich razendsnel met gezichten, ogen, neuzen of oren die eruit zagen als kleurrijke kunstwerken.

Hoewel de cosmetische ingrepen van het afgelopen decennium geen vluchtige trend is geweest en ook nog niet per direct voorbij is, is het meer dan logisch dat ook deze hoekige gezichten met strakke lijnen in de toekomst zullen worden gezien als ouderwets. Times are always changing. Geen enkel prijskaartje kan daar tegenop. 

Dit artikel is een vervolg op de trend van het column van de vorige maand: Is dit het einde van het tijdperk van cosmetische chirurgie?

Gerelateerde berichten