Als beautyprofessional ben je vaak al druk genoeg met het behandelen van je klanten en het runnen van je bedrijf. Maar hoe zit het met de marketing van je onderneming? In een competitieve branche als de beautywereld, is het cruciaal om ook online zichtbaar te zijn en potentiële klanten te bereiken.

Toch hebben veel beautyprofessionals maar weinig tijd voor bijvoorbeeld het regelmatig bijhouden van de social media-accounts en de bedrijfswebsite, ontbreekt het weleens aan kennis over online marketingstrategieën én is er vaker dan eens maar een beperkt budget voor het inhuren van een online marketing bureau…

Online marketing effectief en efficiënt inzetten

Laten we dit keer daarom eens kijken hoe je, met een drukke agenda, online marketing tóch effectief en efficiënt in kunt zetten.

 1. Alles begint met een plan
  Begin met het opstellen van een eenvoudig marketingplan. Hierin stel je doelen vast en bepaal je welke marketingkanalen je wilt inzetten (bijvoorbeeld Facebook, Instagram, e-mail en je blog).
 2. Automatiseer waar mogelijk
  Gebruik tools om je online marketingactiviteiten te automatiseren. Denk hierbij aan het vooraf inplannen van social media posts (e.g. Hootsuite), het instellen van e-mailautomatisering (e.g. Mailchimp) of het gebruik van chatbots (e.g. Freshchat) op je website.
 3. Gebruik content slim
  Creëer content die je op meerdere kanalen kunt inzetten. Een blogpost kan bijvoorbeeld ook verwerkt worden tot social media updates, nieuwsbriefartikelen of video’s.
 4. Focus op kwaliteit boven kwantiteit
  Investeer liever in kwalitatief hoogstaande content dan constant nieuwe, maar minder interessante, updates te plaatsen. Als je moet kiezen dan is het beter om minder vaak, maar met meer impact te posten. Goede content heeft tenslotte een groter bereik en zorgt voor meer betrokkenheid.
 5. Besteed uit wat je kunt
  Overweeg om bepaalde marketingtaken uit te besteden aan een freelancer of een gespecialiseerd bureau. Dit kan je tijd besparen en geeft je de mogelijkheid om je te concentreren op andere aspecten van je salon.
 6. Analyseer en optimaliseer
  Maak gebruik van analyse-tools om inzicht te krijgen in het succes van je online marketinginspanningen. Of nog beter, vraag een bureau om een dashboard te bouwen waarin je de data van alle kanalen op één plek kunt bekijken. Zo kun je bepalen wat werkt en waar je je tijd en energie op moet richten.
 7. Plan tijd in voor marketing
  Reserveer bijvoorbeeld wekelijks/maandelijks een vast moment om je online marketingactiviteiten te plannen en uit te voeren. Door hier een routine van te maken, zorg je ervoor dat je marketing niet op de achtergrond raakt.

Slim omgaan met je tijd

Online marketing kan enorm bijdragen aan het succes van je salon. En door slim om te gaan met je tijd en de juiste tools en strategieën te gebruiken, kun je online marketing effectief en efficiënt inzetten, zelfs als je al hartstikke druk bent. Zo groeit je onderneming (weer) verder, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je dienstverlening.

Bonus: 5 contentideeën die je bijna geen tijd kosten

Voor en na foto’s: Deel foto’s van klanten (met toestemming) die voor en na een behandeling zijn genomen om de resultaten van je werk te laten zien. Dit kost weinig tijd en toont de effectiviteit van je diensten.

Klantrecensies: Vraag tevreden klanten om een korte recensie te schrijven over hun ervaring met je salon. Deel deze recensies op je social media-kanalen en je website om potentiële klanten te laten zien hoe tevreden je huidige klanten zijn.

Snelle tips en adviezen: Deel korte, praktische tips over huidverzorging, make-up of ontspanningstechnieken op social media. Deze berichten zijn snel te maken en geven je volgers waardevolle informatie die ze kunnen toepassen in hun dagelijks leven.

Productaanbevelingen: Deel je favoriete beauty- en huidverzorgingsproducten met je volgers. Geef een korte uitleg waarom je deze producten aanraadt en hoe ze bijdragen aan een gezonde huid. Dit kost weinig tijd en laat zien dat je expert bent in je vakgebied.

Een kijkje achter de schermen: Geef je volgers een kijkje achter de schermen door korte video’s of foto’s te delen van de voorbereiding van een behandeling, de inrichting van je salon of bijvoorbeeld een gezellig moment met je team. Dit soort content is makkelijk te maken en helpt bij het opbouwen van een persoonlijke band met je volgers.

Corné Ter Maten is salonmarketeer en de oprichter van Netbeauty, een online marketingbureau voor de beautybranche. Of je nu toe bent aan een geoptimaliseerde website of een goed converterende socialmedia-campagne: Netbeauty is helemaal thuis in de branche en heeft al meer dan 1.000 salons, van award winnende instituten tot kleine zelfstandigen, met succes geholpen om online beter zichtbaar te worden en meer klanten aan te trekken. Meer weten? Bezoek www.netbeauty.nl.

Gerelateerde berichten