COLUMN: Het risico van make-up met asbest, en alle gevolgen van dien
Grote beautymerken zoals Estee Lauder en Clinique worden in Amerika aangeklaagd door tientallen Britse vrouwen vanwege hun bewering dat sommige producten asbest bevatten. In de talk die vaak in poeders is verwerkt, kan deze soort asbest worden aangetroffen. Bij de winning van het mineraal kan per ongeluk asbest meekomen. Onder andere aan oogschaduw en gezichtspoeders wordt talk regelmatig toegevoegd.
Kanker als gevolg van asbest
Hannah Fletcher is een van de vrouwen die hiermee openlijk naar buiten is gekomen. Ze kreeg in 2016 de diagnose mesothelioom, wat een terminale kanker is en wordt veroorzaakt door de blootstelling aan asbest. Na een biopsie van een weefselmonster van Fletcher bleek dat er asbestvezels in talk te vinden waren. Haar conclusie was dat dit uit de gezichtspoeder, oogschaduw en foundation moest zijn gekomen, die ze jarenlang had gebruikt.
Samen met haar advocaat Harminder Bains uit Leigh Day, ondernam ze juridische stappen in de VS tegen de grote cosmetica merken. In mei 2023 stemde ze in met een financiële schikking buiten de rechtbank. Het is de aanleiding geweest voor andere Britse vrouwen met dezelfde aandoening om ook juridische stappen te ondernemen.
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over asbest in make-up. In 2018 kwam groots in het nieuws dat er asbest was aangetroffen in cosmetica van het merk Claire’s. De twee specifieke producten moesten direct uit de schappen worden gehaald. De verontreinigende stoffen waren niet gedetecteerd door Claire’s zelf, maar bleken uit nader onderzoek toch aanwezig te zijn. Ondanks dat er verschillende geluiden zijn over het gevaar van asbest in cosmetica, sprak professor dr. Arthur Frank, wie onderzoeker is van asbestkanker in Drexel University, destijds in een video: “Hoe meer mensen vervuilde cosmetica gebruiken, hoe groter de kans dat over 20 tot 50 jaar vanaf nu sommige mensen asbest kanker zullen ontwikkelen, terwijl dat verboden had kunnen worden.”
Het nieuws is verontrustend en zorgt ervoor dat het lastig in te schatten is voor de consument of een product wel of niet veilig is. Het veroorzaakt een vertrouwensbreuk richting de wet en regelgeving die hen zou moeten beschermen. De rechtszaken hebben aandacht gegenereerd. Het zet iedereen weer op scherp. Veiligheid en gezondheid zijn het allerbelangrijkst. Nu hopen dat dit ook prioriteit nummer één wordt.