Je komt ze iedere dag wel tegen tijdens je werk: comedonen, beter bekend als mee-eters, blackheads of whiteheads. Waar veel consumenten er misschien van gruwelen, is het voor veel schoonheidsspecialisten een feest om de ophopingen van  talg te verwijderen. Maar de ene mee-eter is de andere niet. Waar komen ze vandaan, en belangrijker, hoe krijg je ze weer weg?

Hoe ontstaan comedonen?

Een comedo is een haarzakje waarvan de uitmonding zich heeft gevuld met hoorn en een overmatige hoeveelheid talg. De comedo kan een verwijde opening hebben met een zwart kopje, de zogenaamde bleakhead. De zwarte kleur is het resultaat van het pigment melanine dat zich in de mee-eter bevindt. In andere gevallen is de opening juist vernauwd, en is het kopje wit, oftewel de whitehead. Deze vorm lijkt sterk op een gerstekorrel.

De meeste mensen ervaren het probleem op de neus, maar comedonen komen ook vaak voor, in of achter de oren, op de rug en op het voorhoofd. Vaak doen de mee-eters zich voor het eerst voor tijdens de pubertijd als een kenmerk van acne vulgaris. Doordat pubers make-up niet goed verwijderen verergeren de verstoppingen van de haarzakjes zich. Comedonen komen naast acne vulgaris ook voor bij steenpuist ontstekingen, steroïdacne, chlooracne, bepaalde types huidveroudering en door een aangeboren aanleg. Oorzaken zijn stress, hormonen, psychologische aandoeningen, hygiëne problemen of erfelijkheid.

Wat de oorzaak ook is, mee-eters kunnen voor sommige mensen flink vervelend zijn. Soms hebben klanten geprobeerd om zelf de comedonen aan te pakken door ze uit te knijpen of met poriënstrips aan de slag te gaan. Helaas maken ze het probleem hiermee vaak groter doordat ze de huid beschadigen, littekens veroorzaken en onhygiënisch te werk gaan. Gelukkig ben jij degene die ze wel deskundig kan verwijderen.

Dag dag comedonen

Aan het begin van de behandeling kun je bij het reinigen van de huid de comedonen verwijderen. Gebruik geen comedonendrukker. Deze beschadigt de huid juist veel sneller en is lastig om goed schoon en gedesinfecteerd te krijgen. Manueel verwijderen is effectiever, minder pijnlijk en grondiger.

Probeer na te gaan wat de oorzaak van het probleem is. Bij stress of het slecht reinigen van de huid is het probleem wellicht makkelijk op te lossen. Vertel tijdens het behandelen dat vette verzorgingsproducten de poriën juist verstoppen.

Gerelateerde berichten