Zonnebrand, we gebruiken het bijna dagelijks nietwaar? En juist in de zomer wanneer de zon vaker en feller schijnt, is de noodzaak om onze huid goed te beschermen groot. Maar wat als het product dat we gebruiken en ons zou moeten beschermen tegelijkertijd ook schadelijk kan zijn?

Na nieuw onderzoek van de Plastic Soup Foundation is gebleken ook zonnebrandcrème bomvol plastic zit: dit jaar werden maar liefst 605 extra suncare producten geanalyseerd wat het totaal brengt op 2.647 producten. En wat bleek? Een gigantisch percentage van 87% van de suncare producten bevat microplastics, sceptical microplastics (synthetische polymeren (plastics) waarvan nog niet wetenschappelijk bewezen is dat het een microplastic is die niet biologisch afbreekbaar is) of een combinatie van beide. In 2020 was het percentage nog 72%, terwijl we in 2021 al een stijging zagen naar 83%. Onder de geteste producten vinden we zonnebrandcrèmes, tanning olieën, gezichtscrèmes met een hoge SPF, aftersun en aanverwante artikelen.

Dat consumenten zich ook steeds meer zorgen maken is een zichtbare trend. Immers, microplastics hebben schadelijke gevolgen voor zowel mens als planeet en dat willen we toch niet? Dat er een alternatief is voor plastic in verzorgingsproducten hebben diverse merken al bewezen. Zij produceren producten die plasticvrij zijn en zelfs in sommige gevallen een circulaire werking hebben. Juist omdat consumenten zich steeds bewuster worden van wat ze op hun huid smeren, neemt ook de druk toe voor producenten om microplasticvrije producten op de markt te brengen.

Wil je weten welke producten wel of geen microplastics bevatten? Met de app van de Plastic Soup Foundation kun je de ingrediëntenlijst op een product scannen en zie je direct of het plasticvrij is. Handig toch!

 

Gerelateerde berichten