Vanaf 11 maart 2013 mag er in de Europese Unie geen cosmetica meer worden verkocht die op dieren is getest. Het verbod van de EU op de import en verkoop van op dieren geteste producten stond al sinds 2009 op de rol, veel cosmeticabedrijven rekenden er echter op dat het verbod zou worden uitgesteld of dat er uitzonderingen op zouden worden toegestaan. De nieuwe Europese Commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, Tonio Borg, bevestigde onlangs in een brief dat het verbod doorgang zal vinden en dat betekent dat er vanaf 2013 niet meer gehandeld mag worden in cosmetische producten en ingredienten die op proefdieren getest zijn. 

Dankzij de huidige (en op handen zijnde) maatregelen van de Europese Unie worden ieder jaar weer tienduizenden dieren gered van de nare gevolgen die het testen van mogelijk schadelijke stoffen in cosmeticaproducten tot gevolg kan hebben. Ook zorgen de maatregelen ervoor dat cosmeticaleveranciers van buiten de EU zich moeten gaan houden aan de Europese normen. Daarmee wordt de term "proefdiervrij" op cosmeticaverpakkingen overbodig, want cosmetica die getest is op proefdieren is met ingang van 11 maart 2013 gewoon door de wet verboden. 

 

Eindelijk proefdiervij!

Tot slot nog een aantal belangrijke feiten die ertoe geleid hebben dat ingredienten en producten van cosmetica die op proefdieren zijn getest vanaf 11 maart 2013 niet meer verkocht mogen worden. 

 

1997: dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten in ons land worden verboden volgens de Wet op Dierproeven

2004: in heel Europa worden dierproeven voor cosmetische eindproducten bij wet verboden

2009: invoering van een testverbod op dieren voor ingrediënten voor cosmetica.

2009: invoering van een handelsverbod voor cosmetische producten en cosmetische producten waarvan de ingredienten niet met gebruikmaking van alternatieve testmethoden getest zijn met uitzondering van een drietal testmethoden op gezondheidseffecten

2013: invoering van een totaal handelsverbod voor ingrediënten en producten waarvan de ingredienten niet met gebruik van alternatieve methoden getest zijn.

Inmiddels heeft de EU vijf belangrijke alternatieve methoden voor dierproeven formeel geaccepteerd. Deze methoden zijn erkend door wetenschappers en autoriteiten wereldwijd. De methoden moeten verplicht worden gebruikt. Diverse andere door de industrie ontwikkelde methoden moeten nog door de Europese Autoriteiten worden beoordeeld. Dit is vaak een jarenlang proces. De cosmetica-industrie hoopt op een snelle goedkeuring hiervan.

Gerelateerde berichten