Daarom zijn we zo gek op groen
Spreek je eigenlijk nog wel van een trendkleur als je al zolang dé favoriet van interieurliefhebbers bent? We hebben het over GROEN! Deze kleur zorgt voor frisheid en rust in je salon, en laat zich ook nog eens heel makkelijk combineren. Niet zo gek dat het al jaren dé favoriet van interieurliefhebbers is. Op groen raak je gewoonweg nooit uitgekeken.
Het effect van groen
Kleuren zijn krachtiger dan je misschien denkt. En met sommige kleuren is het soms zelfs een beetje oppassen in de salon of nagelstudio: ze kunnen een ruimte kleiner of killer maken, maar ook bepaalde gevoelens bij je losmaken. Zo staat rood voor warmte en vurigheid, maar de kleur kan er ook voor zorgen dat je hyperalert bent en niet kunt ontspannen.
Maar dan groen… de kleur wordt geassocieerd met natuur, duurzaamheid, rust, frisheid en balans. Groen staat voor positiviteit, iets wat we in deze onrustige tijden goed kunnen gebruiken. En als je bang bent om voor een felle kleur te kiezen, dan is groen ook nog eens een perfect compromis. Groen zit in het kleurenspectrum dan ook tussen het warme rood en koele blauw in. Oftewel: groen is altijd goed.
Honderden tinten groen
Geen enkele kleur heeft zoveel kleurnuances als groen: het zijn er in totaal zelfs honderden. En het menselijk oog kan al die verschillende tinten groen beter onderscheiden dan welke kleur ook. Sommige onderzoekers denken dat dat komt omdat we zoveel groentinten herkennen uit de natuur, maar er is ook een wetenschappelijke oorzaak. In het menselijk oog zitten namelijk drie kegeltjes waarmee je overdag kleur kunt onderscheiden. Die kegeltjes zijn ieder gevoelig voor een bepaalde kleur: rood, groen en blauw. Maar het kegeltje van rood vangt óók groen licht op en daardoor zien we zoveel meer tinten groen dan andere kleuren.
Door al die verschillende kleurnuances is er altijd wel een kleur groen die je mooi vindt. Zo neigt het ene groen wat meer naar het grijs, het andere groen naar het populaire beige en zijn olijfgroen, avocado en legergroen meer aan de liefhebbers van kleur besteed. En wat dacht je van het klassieke en tikje chique saliegroen?
De kleurpigmenten in het groen maken trouwens dat de groentint warm of koud is. Groen ontstaat door het mengen van geel en blauw en doe je van beide kleuren evenveel bij elkaar, dan ontstaat het puurste groen. Zit er iets meer geel in dan blauw, dan wordt de groentint warmer en is het blauw in de meerderheid, dan wordt het groen koeler van kleur.