Na vele weken van onzekerheid over het Coronavirus neemt de overheid een standpunt in. Nederland gaat spreekwoordelijk een beetje dicht en de gevolgen zijn nog niet te overzien, zei premier Rutte in zijn enigszins bemoedigende speech op maandagavond. Het geeft een beetje duidelijkheid, maar velen ervaren nog geen rust, noch zekerheid.

Zekerheid
Is het toch weer dat ene woord? Dat woord waar eigenlijk iedereen naar streeft. Het woord dat zorgt voor rust in je hoofd, rust in je gevoel, rust voor jou en je dierbaren. Pfff, wat gebeurt er allemaal? Is alle zekerheid verdwenen als sneeuw voor de zon? Wie weet het?

Verplicht thuisblijven en/of rust houden
De rust die je nu opgelegd is vanuit de overheid, of een ander adviesorgaan komt van ‘hogere hand’. Kun je deze niet-zelfgekozen rust toch gebruiken om zaken op te pakken die je wellicht hebt laten liggen? 

Het opruimen van je administratie, bureau, tuin, zolder of kelder bijvoorbeeld. Het is een kans om de band met je gezin, partner, kinderen of andere geliefden te versterken of een andere dimensie te geven. Als is het contact met je veel dierbaren nu enkel ‘online’. 

Wat kan de ‘verplichte’ rust je verder nog brengen? Iets waardevols! Het geeft je namelijk de mogelijkheid om heel even dicht bij jezelf te zijn en na te denken over je leven. Wellicht even tijd voor het NU om van daaruit je eigen toekomst te overdenken en wellicht anders te creëren.

Saamhorigheid
We ondergaan dit met zijn allen. Laten we de uitdaging samen aangaan zonder te klagen en zonder negatief gedrag. Een virus maakt geen verschil tussen afkomst, geloof of religie, het oordeelt niet. Een virus maakt zich niet druk over wat de één als ‘goed’ beoordeelt en een ander als ‘slecht. Waarom wij dan wel? We zien gelukkig dat de situatie nu al tot saamhorigheid leidt: het gevoel van het lot samen dragen. Let op elkaar en help elkaar daar waar mogelijk, is een boodschap die we veel hebben gehoord en gelezen de afgelopen dagen, maar die we ook ‘voelen’. 

Meerdere kanten
Deze virusuitbraak is voor de wereld overweldigend, maar er waait al eeuwenlang ook een hardnekkig ander virus over de wereld. Een virus dat ogenschijnlijk geen slachtoffers maakt, maar schijn bedriegt.
Ik heb het over het ‘negatief denken virus’, ‘mensen krenken virus’, ‘conflict zoeken virus’, ‘oordelen over anderen virus’, ‘slachtofferrol virus’ of het ‘… vul het zelf maar in virus’. Dat veel hardnekkiger en overweldigender is dan we allemaal denken.
Het verwoest relaties, ontwricht familiebanden en vriendschappen. Het laat vaak hardnekkige en diepe littekens na en zorgt voor veel pijn en stress. Dat mentale virus laat tot overmaat van ramp veel beperkte overtuigingen achter als een ‘negatief nalatenschap’ voor de rest van iemands leven. Hopenlijk is het nu de tijd ook dit virus het hoofd te bieden met zijn allen. Anders gaan aankijken tegen je eigen denkwereld en de wereld om je heen. Het ellendige virus wat je al zo lang bij je draagt te verslaan en op te ruimen.

Does lief!
Doe echt eens lief. Lief tegen de ander, maar bovenal ook lief tegen jezelf. Alle liefde begint bij jezelf. Vele natuurwetten geven aan dat alles wat je geeft bij je terug komt. Geef dus liefde, liefde aan jezelf en aan anderen en sta open voor de liefde die je terug mag ontvangen. Don’t let ’the virus take control over your life!

Gerelateerde berichten